De KNVB heeft goede hoop dat het zaterdag toestemming krijgt om de video-arbiter volgend seizoen te testen in het KNVB-bekertoernooi. De International Football Association Board (IFAB) en de FIFA vergaderen die dag in Belfast over het voorstel van de bond.

"Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt", zegt Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB, tegen NU.nl.

"Besluitvorming staat nog niet op de agenda, maar ondanks dat achten we de kans aanwezig dat er dit weekeinde al wordt besloten of we mogen gaan testen. Als het doorgaat, wordt Nederland het eerste land waar een voetbalscheidsrechter hulp zal krijgen van een video-assistent."

De Jong reisde de afgelopen dagen langs de bonden van de vier zogeheten home nations van de IFAB (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland), die in de besluitvorming allemaal één stem hebben. De andere vier stemmen zijn voor de FIFA.

Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond zal komend weekeinde dan ook aanwezig zijn in Belfast als het voorstel van de KNVB besproken wordt.

Rode kaart

Bij zijn bezoek aan de vier Britse bonden merkte De Jong dat er veel waardering is voor het voorstel van de KNVB. "Men vond het een goed en doordacht verhaal. Ik heb bijvoorbeeld kunnen toelichten waarom wij spreken over een video-assistent in plaats van een video-arbiter."

"Hij staat in contact met de scheidsrechter, maar heeft een adviserende functie. En dat gaat gemiddeld slechts om twee, drie momenten per wedstrijd. Het gaat alleen om wedstrijdbepalende beslissingen als rode kaarten, penalty's en doelpunten waar een overtreding aan vooraf is gegaan."

Volgens De Jong blijkt uit eerdere 'offline' testen van de KNVB bovendien dat inmenging van de video-arbiter niet veel tijd in beslag neemt. "Daar is men toch wel bang voor, dat de wedstrijd door een video-assistent steeds lange tijd stil moet liggen."

"Maar gebleken is dat het gemiddeld om elf seconden gaat. Die tijd ben je nu ook al gauw kwijt door overleg, een blessurebehandeling of omdat een speler na een rode kaart het veld moet verlaten."

Koudwatervrees

De eerdere offline testen, waarbij de scheidsrechter nog niet in contact stond met de video-assistent, maakten deel uit van de pilot arbitrage 2.0 van de KNVB, die al loopt sinds het seizoen 2013/2014. "De Jong: "We hebben sindsdien gezien dat er in ons land onder spelers, trainers en scheidsrechters een groot draagvlak is ontstaan voor video-arbitrage."

"De conclusie is ook dat wij denken dat dit de toekomst is. Dat idee leeft ook internationaal en binnen de IFAB, maar dan gaat het eerder over tien of twintig jaar. Ik noem het koudwatervrees. Wij als KNVB vinden het juist nu een mooi moment om te gaan testen."

"En dan niet bij jeugdwedstrijden, maar in alle zeven speelrondes van het KNVB-bekertoernooi volgend seizoen. Dan kun je meteen goed testen omdat er snel beslist moet worden en er veel druk is."

"Het zal alleen niet bij alle bekerwedstrijden kunnen, omdat er zes camera's aanwezig moeten zijn. Bij amateurclubs wordt dat lastig. Maar uiteindelijk kom je wel tot 20 tot 25 wedstrijden, waardoor je zeker kunt spreken van een representatief experiment."

Gezond verstand

Zaterdagmiddag wordt op een persconferentie in Belfast bekendgemaakt wat de uitkomst is van de vergadering van de IFAB. Er zijn drie scenario's: of het voorstel wordt aangenomen, of het wordt aangehouden tot een volgende vergadering, of het wordt afgewezen.

"Zoals ik al zei, ik heb goede hoop dat het voorstel wordt aangenomen. Bij een afwijzing zullen er ook hele goede argumenten moeten komen omdat de discussie over technische hulpmiddelen steeds weer oplaait."

"Neem zo'n moment afgelopen weekeinde bij Chelsea tegen Burnley waarbij Nemanja Matic rood kreeg omdat hij reageerde op een zware overtreding van een tegenstander. Met een video-assistent was dat waarschijnlijk anders opgelost en dat had een hoop discussie gescheeld in Engeland."

"In andere sporten gebeurt dat ook al en de middelen zijn er om het ook in het voetbal te doen. Zo revolutionair is het voorstel van de KNVB dus niet. Het is eerder een geval van gezond verstand gebruiken."