Bayer Leverkusen heeft woensdag het eerste duel van het tweeluik met Atletico Madrid in de Champions League gewonnen. De Duitsers zegevierden op eigen veld dankzij een treffer van Hakan Çalhanoglu: 1-0. 

De middenvelder schoot tien minuten na rust de bal achter de kansloze doelman Moya.

Atletico maakte begin deze maand veel indruk in de competitie. Koploper en stadgenoot Real werd met liefst 4-0 over de knie gelegd. De Spanjaarden waren dan ook op voorhand de favoriet in de BayArena. Te meer omdat het met Leverkusen juist niet geweldig loopt in de competitie. De Duitsers wisten dit kalenderjaar pas eenmaal te winnen.

De rollen waren echter volledig omgedraaid. Leverkusen legde de finalist van de Champions League de wil op. Coach Roger Schmidt, in verleden met Red Bull Salzburg nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Ajax in de Europa League, zag zijn spelers het initiatief nemen.

Leverkusen ontbrak het in de eerste helft alleen aan het nodige geluk. Centrale verdediger Emir Spahic was opvallend genoeg de gevaarlijkste man. In de beginfase werd een inzet van de Bosniër door Mario Mandzukic van de lijn gehaald. Even later schoot hij van grote afstand op de kruising. Atletico werd overrompeld door de Duitsers en kwam er eigenlijk niet aan te pas.

Rood Tiago

Tien minuten na rust werd Leverkusen beloond voor de inzet. Karim Bellarabi haalde de bal subtiel onder de voet door en zette op die manier Çalhanoglu vrij voor Moya. De Turkse middenvelder schoot onberispelijk hoog in het doel raak: 1-0.

Atletico drong na de achterstand wel even aan op de gelijkmaker, maar die viel niet. Toen Tiago een kwartier voor tijd ook nog met rood (2x geel) naar de kant moest, beperkte de ploeg van coach Diego Simeone zich tot verdedigen. 

Daar slaagde de ploeg in, waardoor over drie weken in Madrid de weg naar de kwartfinales nog open ligt. Diego Godín en Thiago zijn dan geschorst.

Video: Reacties Schmidt en Simeone

Video

Simeone gelooft nog steeds in kansen Atletico Madrid