Wereldvoetbalbond FIFA is niet van plan om clubs en competities die niet blij zijn met de verplaatsing van het WK 2022 naar november en december financieel te compenseren.

Dat heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA woensdag verklaard op een persconferentie in de Qatarese Doha. "Er zal geen compensatie zijn", zei de Fransman. "Er is zeven jaar de tijd om te reorganiseren."

Het WK van 2022 in Qatar moet volgens een werkgroep van de FIFA verplaatst worden van de te warme zomer naar de maanden november en december.

De in de ECA verzamelde topclubs vroegen dinsdag om schadeloosstelling bij een verplaatsing van het WK. De nieuw data voor het mondiale titeltoernooi houden in dat nationale en internationale competities moeten worden stilgelegd en in een korter tijdsbestek worden afgewerkt.

"Je kunt het de clubs en competities niet aandoen alleen de prijs te betalen voor de verplaatsing van het WK naar de winter door de FIFA. We rekenen op de serieuze bereidwilligheid de schade te compenseren'', zei ECA-voorzitter Karl Heinz Rummenigge dinsdag nog.

28 dagen

Valcke stelde woensdag ook dat het WK iets korter moet duren als het in november en december wordt gehouden. Het toernooi in Qatar moet binnen 28 dagen worden afgewerkt in plaats van de geplande 32 dagen.

De finale zou dan gespeeld moeten worden op 23 december.

Die datum heeft volgens Valcke de voorkeur van de meeste continentale bonden, waaronder de Europese voetbalbond UEFA.

Video: 'WK in winter moet korter'

Werkgroep FIFA: 'WK in november of december enige optie Qatar'