Luis Suarez heeft FC Barcelona dinsdag aan een belangrijke uitzege geholpen in de achtste finales van de Champions League. De Catalanen wonnen dankzij twee treffers van de Uruguayaan met 2-1 bij Manchester City.

De tegengoal van Sergio Agüero twintig minuten voor het laatste fluitsignaal had niet meer het gewenste effect voor de thuisploeg. Daardoor begint Barcelona met een goede uitgangspositie aan de return in het tweeluik, die op 18 maart wordt afgewerkt in Camp Nou.

In het Etihad Stadium van Manchester was het elftal van trainer Luis Enrique lange tijd veruit de bovenliggende partij, op een korte periode aan het begin van de tweede helft na.

Barcelona had op dat moment al een riante voorsprong. Lionel Messi stond aan de basis van beide goals in het eerste halfuur, maar slaagde er zelf niet om Raúl van de troon te stoten als topscorer aller tijden in Europese bekertoernooien.

Na een kwartier spelen belandde een pass van de Argentijn pardoes voor de voeten van Suarez, die zich niet bedacht en met links Joe Hart in de verre hoek passeerde. Met een halfuur op de klok gleed de oud-Ajacied een voorzet van Jordi Alba, die werd weggestuurd door Messi, binnen (2-0).

Aansluitingstreffer

Ondanks het veldoverwicht wisten de Catalanen de marge niet verder uit te breiden. Daardoor durfde City te hopen op meer, wat resulteerde in een sterke fase vlak na rust. Het duurde echter tot de 69e minuut tot Agüero de 2-1 maakte.

Dat leidde echter niet tot een slotoffensief, mede door een rode kaart van Gaël Clichy. De linksback van de Engelse kampioen werd vlak na de aansluitingstreffer voor de tweede keer bestraft met geel en dupeerde zo zijn ploeg.

Barcelona nam dankzij het overtal de controle weer over en speelde de negentig minuten vervolgens vol zonder nog echte kansen weg te geven, het inbrengen van Wilfried Bony bij City ten spijt.

In de vierde minuut van de blessuretijd was een strafschop niet besteed aan Messi, die zelf werd neergelegd maar faalde vanaf elf meter. Daardoor heeft de 27-jarige aanvaller nu vijf van zijn tien laatste penalty's voor club en land gemist.