De KNVB is geen voorstander van de verplaatsing van het WK 2022 naar de winter en is 'in principe' voor heroverweging van de toewijzing van het toernooi aan Qatar.

Dat liet de voetbalbond weten in een reactie op het advies van de FIFA-werkgroep dat het WK in de maanden november en december gespeeld moet worden. De wereldvoetbalbond neemt in maart een definitef besluit over de speeldata.

"De KNVB gaat verder dan andere landen. Het bid van Qatar zoals ingebracht had betrekking op een WK in de zomer. In principiële zin is de KNVB dan ook van mening dat bij een dergelijke wijziging in de opzet, de gehele toewijzing van het land heroverwogen moet worden", aldus de verklaring.

De KNVB gaat samen met de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie onderzoeken wat een eventuele verplaatsing van het toernooi naar de winter voor gevolgen heeft voor de Nederlandse competities.

Ook kijkt de bond samen met de UEFA naar de consequenties voor de Europese competities.

Compensatie

De aanbeveling van de FIFA-commissie leidde dinsdag tot commotie in de grote Europese competities. Namens de topclubs, verenigd in de ECA, eiste voorzitter Karl Heinz Rummenigge (Bayern München) compensatie voor het voetbal op nationaal en continentaal niveau.

''Je kunt het de clubs en leagues niet aandoen alleen de prijs te betalen voor de verplaatsing van het WK naar de winter door de FIFA. We rekenen op de serieuze bereidwilligheid de schade te compenseren'', reageerde Rummenigge.

De conclusie van de werkgroep van de wereldvoetbalbond verbaasde hem niet. ''Die zat er al aan te komen. Het wordt nu zaak de mondiale wedstrijdkalender van het seizoen 2022-2023 erop af te stemmen. Dat vraagt van iedereen grote bereidheid tot compromissen.''