PSV is bijna de meest dominante koploper van Europa. De Eindhovenaren hebben na 22 eredivisieduels liefst 58 punten verzameld, goed voor een gemiddelde van 2,64 punten per wedstrijd.

Van alle lijstaanvoerders in de hoogste competities van de UEFA-landen koestert alleen het Maltese Hibernians een beter moyenne (2,73) dan PSV.

Hibernians zette negentien van de 22 wedstrijden in winst om en speelde de overige drie duels gelijk. PSV zegevierde eveneens negentien keer. Een ongeslagen status hebben de Eindhovenaren evenwel niet meer.

Zowel PEC Zwolle als sc Heerenveen toonde zich deze jaargang al te sterk voor de formatie van trainer Phillip Cocu. Tegen FC Groningen speelde PSV gelijk.

Het Kroatische Dinamo Zagreb (gemiddeld 2,60 punten per wedstrijd), het Hongaarse Videoton (2,59) en Lincoln FC uit Gibraltar (2,58) completeren de top vijf van dominante koplopers.

Real Madrid

De beste lijstaanvoerder van de Europese topcompetities is Real Madrid, dat door de 4-0 nederlaag tegen Atletico Madrid van afgelopen weekeinde wel zakte naar de elfde plaats op de algehele lijst met een moyenne van 2,45 punten per wedstrijd.

De 'Koninklijke' blijft Bayern München (eveneens 2,45, maar met de duizendsten meegerekend een iets lager gemiddelde dan Real Madrid) en Juventus (2,41) nipt voor. De Engelse nummer één Chelsea staat in de bovenkant van de middenmoot met een moyenne van 2,33.

Zwak

De zwakste koploper van Europa is het Georgische Dinamo Tbilisi. De oude club van Shota Arveladze staat na vijftien speelrondes op 29 punten, hetgeen neerkomt op een gemiddelde van 1,93 punt per wedstrijd.

De enige andere koploper die onder een moyenne van 2,00 zit is het Kazachse Aktobe (1,95). Ter vergelijking: de Nederlandse nummer twee Ajax zit momenteel op een gemiddelde van 2,09.

Daarmee presteert Ajax beter dan onder meer de Franse koploper (Olympique Lyon, 2,08), de Belgische lijstaanvoerder (Club Brugge, 2,04) en de Poolse nummer één (Legia Warschau, 2,00).

De negen Europese zomercompetities (met een kampioenschap dat loopt van het voorjaar tot het najaar) zijn buiten beschouwing gelaten.

Hetzelfde geldt voor Liechtenstein, omdat het vorstendom geen competitie heeft. Alle clubs uit Liechtenstein nemen namelijk deel aan de Zwitserse leagues. Wel is er nog een bekercompetitie met louter Liechtensteinse clubs.

Bekijk de stand in de eredivisie