Michael van Praag komt definitief in aanmerking voor het FIFA-voorzitterschap. Dat heeft de wereldvoetbalbond maandag bekendgemaakt.

Ook de huidige voorzitter Sepp Blatter, prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië en Luis Figo zijn officiële kandidaten. Iedere kandidaat onderging met succes een integriteitscontrole.

Van Praag stelde zich eind januari officieel kandidaat voor de verkiezingen om het voorzitterschap van de FIFA. Figo deed dat twee dagen later op de valreep. Bin Al-Hussein had zich al eerder aangemeld.

Eerder was al bekend dat de Fransen Jérôme Champagne en David Ginola zich terugtrokken in aanloop naar de verkiezingen. Zij kregen onvoldoende steun.

Vijfde termijn

De 78-jarige Blatter lijkt favoriet om aan zijn vijfde termijn te beginnen. De 78-jarige Zwitser is sinds 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond. Hij wil door tot 2019 en heeft al de steun van de confederaties van Azië, Oceanië en Afrika.

Van Praag wordt door zes van de 54 Europese landen gesteund. De verwachting is dat dat er zeker 25 tot dertig kunnen worden. In totaal zijn er 209 FIFA-lidstaten.

Naast Nederland zorgden België, Zweden, Schotland, Roemenië en de Faeröer Eilanden voor de benodigde nominaties voor Van Praags kandidatuur. Kandidaten moesten de steun van minimaal vijf nationale bonden hebben.

De verkiezingen staan voor 29 mei in Zürich op het programma.

5 vragen en antwoorden over de kandidatuur van Van Praag