Yaya Touré denkt dat Ivoorkust de eindzege op de Afrika Cup volledig te danken heeft aan bondscoach Hervé Renard.

"Zonder hem hadden we helemaal niets gewonnen", stelde de middenvelder van Manchester City zondagavond nadat zijn land zich in de eindstrijd in Equatoriaal Guinea ontdeed van Ghana.

"Hij maakte het ons allemaal moeilijk, mij ook. Renard stelde gewoon dat ik keihard moest werken en dat ik anders mijn plaats zou verliezen."

Ivoorkust, dat in 1992 voor het laatst het toernooi had gewonnen, trok pas aan het langste eind na een zinderende strafschoppenserie. Doelman Boubacar Barry benutte de beslissende penalty: 9-8.

"Het is heel mooi als je iets met je club wint, maar als je iets met je land wint is het ongelooflijk", aldus Touré.

Video: Touré eindelijk prijs met Ivoorkust

Historie

Renard schreef historie met de titel door als eerste bondscoach met twee verschillende landen de Afrika Cup te winnen. In 2012 loodste de Fransman Zambia al naar de trofee.

"Ik draag deze titel op aan alle Ivorianen", meldde de bondscoach. "Ivoorkust heeft hier 23 jaar naar gesnakt. Sinds de start van het trainingskamp is mijn boodschap steeds: houd vertrouwen. De spelers hebben alles gegeven en zijn daarvoor beloond."

Grant

Voor bondscoach Avram Grant van Ghana was het al de tweede keer in zijn loopbaan dat hij een cruciale penaltyreeks verloor.

In de Champions League-finale van 2008 ging hij met Chelsea op die manier ten onder tegen Manchester United.

"Ik denk niet dat ik vervloekt ben", sprak Grant. "In die dingen geloof ik niet. Een dag voor de finale hebben we getraind op strafschoppen. De omstandigheden konden we helaas niet nabootsen."

Ivoorkust verovert Afrika Cup na strafschoppen tegen Ghana