Ivoorkust heeft zondagavond de Afrika Cup gewonnen. De ploeg van coach Herve Renard was in de finale na strafschoppen te sterk voor Ghana. Na 120 minuten stond het 0-0.

Wilfried Bony schoot de eerste penalty van Ivoorkust tegen de lat en vervolgens miste Junior Tallo ook de tweede strafschop. Daarmee was het echter nog niet gedaan, want ook Ghana faalde via Afriyie Acquah en Frank Acheampong twee keer vanaf de stip.

Na een lange serie trok Ivoorkust uiteindelijk toch aan het langste eind: 9-8. Doelman Boubacar Barry schoot raak en profiteerde zo van de misser van Razak Brimah, de keeper van Ghana.

Het is de tweede keer dat Ivoorkust de Afrika Cup wint. De ploeg van Herve Renard volgt Nigeria op, dat het toernooi de laatste keer won in 2013. DR Congo werd uiteindelijk derde door in de troostfinale af te rekenen met gastland Equatoriaal Guinea.

Bij Ivoorkust begon verdediger Wilfried Kanon van ADO Den Haag in de basis. Ghana kon weer beschikken over spits Asamoah Gyan, die is hersteld van een heupblessure.

Het spel in de finale was niet hoogstaand. Beide ploegen creëerden weinig kansen en speelden op een laag tempo. 

Atsu

Christian Atsu was verreweg de gevaarlijkste man aan de kant van Ghana en had ook de grootste kans van de wedstrijd. De oud-speler van Vitesse raakte na 25 minuten spelen de paal met een afstandsschot.

Ook in die verlenging vielen er geen grote kansen te noteren. Ghana had na 110 minuten spelen via Atsu nog de grootste kans op een doelpunt, maar zijn schot uit een corner ging naast.

Bekijk een samenvatting van de finale:
Bekijk een samenvatting van de finale:

Yaya Touré dankt bondscoach na eindzege Afrika Cup