Feyenoord heeft zondag dankzij een 2-1 thuiszege op SC Cambuur de derde plaats in de eredivisie heroverd op PEC Zwolle.

Karim El Ahmadi vlak voor rust en Colin Kazim-Richards net na de hervatting namen de doelpunten van de Rotterdammers voor hun rekening, Martijn Barto zorgde na ruim een uur voor de aansluitingstreffer in De Kuip.

Feyenoords achterstand op nummer twee Ajax bedraagt nog steeds vijf punten. De Amsterdammers wonnen later op de dag met veel fortuin bij Go Ahead Eagles.

Cambuur speelde ruim een half uur met een man minder door een rode kaart van Bartholomew Ogbeche. De spits kwam hard in op Anass Achahbar, die als vervanger van Jean-Paul Boëtius zijn eerste eredivisieminuten van dit seizoen kreeg.

Feyenoord werd woensdag als gevolg van een 3-1 nederlaag bij sc Heerenveen op de ranglijst gepasseerd door PEC Zwolle. Zaterdag ging de bekerhouder eveneens onderuit in het Abe Lenstra Stadion, waardoor Feyenoord de derde plek weer voor het grijpen had.

Barstjes

De thuisploeg had het in de beginfase moeilijk tegen het georganiseerd spelende SC Cambuur. De defensie van de Friezen vertoonde na een kwartier de eerste barstjes; Miquel Nelom hield echter zijn hoofd niet koel terwijl hij oog in oog met doelman Leonard Nienhuis stond.

Naarmate de eerste helft vorderde, werd Feyenoord almaar sterker en creëerde het tal van kansen. Nadat Cambuur een schiettent in de doelmond met hoofdrollen voor Lex Immers en Boëtius had overleefd, viel de 1-0 bij het scheiden van de markt voor rust alsnog.

El Ahmadi tikte van dichtbij binnen nadat Nienhuis een inzet van de glijdende Jens Toornstra nog had gekeerd.

Vlak na de hervatting viel uit een soortgelijk massaal offensief de 2-0. Toornstra raakte onbedoeld het hoofd van Kazim-Richards, waardoor Nienhuis op slag kansloos was.

Slordig

Na de rode kaart van Ogbeche leken de bezoekers bezig te zijn aan een kansloze missie, maar door een goal van Barto na 62 minuten keerde de spanning terug. De invaller profiteerde van een slordig optreden van Khalid Boulahrouz.

Dicht bij een gelijkmaker kwam Cambuur niet. Met enkele fraaie reddingen voorkwam Nienhuis zelfs een derde Rotterdamse treffer.

Cambuur, dat in 2015 nog niet zegevierde, bezet na 22 speelrondes de elfde plaats in de eredivisie.

Bekijk de stand in de eredivisie | Rutten opgelucht na 'belangrijke' zege pover Feyenoord