PSV is zaterdagavond ternauwernood ontsnapt aan puntenverlies in de eredivisie. De koploper boog thuis tegen Willem II in de laatste tien minuten een 1-0 achterstand om in een 2-1 zege.

Robert Braber zette de bezoekers na een halfuur verrassend op voorsprong en de Eindhovenaren hadden daarna veel moeite om zelf te scoren op het door sneeuw en regen geteisterde veld.

Memphis Depay kreeg een kwartier voor tijd een uitgelezen mogelijkheid om de gelijkmaker te laten aantekenen, maar schoot een penalty hoog over.

Vlak daarna schoot Jerson Cabral namens Willem II tegen de paal. Jürgen Locadia maakte vervolgens in de 84e minuut alsnog gelijk voor de thuisclub.

Depay maakte drie minuten later zijn fout goed door de winnende treffer achter de ongelukkige Willem II-doelman Kostas Lamprou te schieten.

PSV neemt door de zege een voorsprong van negen punten op nummer twee Ajax, dat zondag op bezoek gaat bij Vitesse in Arnhem.

Counter

PSV counterde de afgelopen weken op bezoek bij Vitesse (0-1) en SC Cambuur (1-2) naar de winst. In beide uitwedstrijden zakte PSV ver terug om vervolgens in de omschakeling toe te slaan. De koploper had daarbij het geluk dat zowel Vitesse als Cambuur de kansen die het kreeg onbenut liet. 

Willem II zocht in Eindhoven ook brutaal de aanval en de 'Tricolores' beloonden zichzelf wél voor die gedurfde spelopvatting. De bezoekers hadden al een paar kansen gekregen toen Braber in de dertigste minuut de score opende. De middenvelder kon een hoekschop van Stijn Wuytens ongehinderd inkoppen: 0-1. 

Daardoor werd PSV plotseling gedwongen om het spel te gaan maken, iets wat de ploeg van coach Phillip Cocu maar moeilijk lukte. Willem II hield de ruimtes heel klein en zat er steeds bovenop. De thuisclub moest het vooral hebben van afstandsschoten, want voetballend kwam PSV er nauwelijks doorheen.

Uitblinkend

Het was opvallend hoe lang het duurde voordat PSV in de tweede helft echt vol de aanval koos. Geruime tijd zocht de thuisploeg zonder overtuiging naar openingen in de hechte Tilburgse defensie, met onder de lat de uitblinkende Lamprou. 

De van Feyenoord gehuurde Griek hield zijn ploeg ruim tachtig minuten overeind, ook nadat hij een kwartier voor tijd zelf een strafschop had veroorzaakt. Depay schoot die echter hoog over, wat het geloof van Willem II in een stunt versterkte.

In de laatste minuten ging het toch nog mis voor de Tilburgers. Eerst schoot Locadia de bal onder de weifelende Lamprou door voor de gelijkmaker, waarna Depay toch nog de held werd met het winnende doelpunt: 2-1. De aanvaller kon van dichtbij hard uithalen en de bal belandde via de handen van Lamprou in het doel.

Matchwinner Depay spreekt schande van gemiste penalty I Bekijk het programma en de stand in de eredivisie