​FC Twente is dinsdag dankzij uitblinker Hakim Ziyech doorgedrongen tot de halve finales van de KNVB-beker. De middenvelder had met twee goals en een assist een groot aandeel in de 3-0 zege op AZ.

Op aangeven van Ziyech opende Luc Castaignos halverwege de eerste helft de score, waarna de 21-jarige spelmaker de verdere productie verzorgde.

Tegen de bezoekers uit Alkmaar speelde Twente eindelijk weer eens goed voetbal, zeker in de eerste helft. Volkomen verdiend bereikte de ploeg van trainer Alfred Schreuder de laatste vier van het nationale bekertoernooi. Het zwakke AZ had in Enschede geen schijn van kans.

FC Twente begon agressief aan het bekerduel. Al na twee minuten was Renato Tapia dicht bij het openingsdoelpunt. Buiten bereik van doelman Esteban schoot de middenvelder op de paal. Even later wankelde AZ opnieuw. Na een technisch hoogstandje van Castaignos kogelde Cuco Martina over.

AZ beperkte zich in die openingsfase noodgedwongen tot verdedigen. De ploeg kwam slechts sporadisch over de middenlijn. Na bijna 25 minuten kwam FC Twente verdiend op voorsprong. Ziyech brak uit op rechts en de ongedekte Castaignos had geen moeite de voorzet achter Esteban te werken: 1-0

Ziyech

Ook na die treffer heerste FC Twente op alle fronten. AZ kwam er nauwelijks aan te pas. Verder dan een afstandsschot van Nemanja Gudelj en een buitenspeldoelpunt van Muamer Tankovic kwam de ploeg niet. FC Twente kreeg wel mogelijkheden en kort voor rust verdubbelde Ziyech de marge met een fraai schot.

AZ begon de tweede helft met meer passie. Invaller Aron Johannsson was dicht bij de aansluitingstreffer. Hij strandde op doelman Sonny Stevens. Kort daarna overkwam Simon Poulsen hetzelfde.

FC Twente vatte die waarschuwingen serieus op en schakelde weer een tandje bij. Na ruim een kwartier besliste Ziyech de ongelijke strijd definitief. Opnieuw was hij trefzeker met een fraai schot, dat onhoudbaar voor Esteban in de kruising verdween. De publiekswissel die Ziyech tien minuten voor tijd van zijn trainer kreeg, was volkomen terecht.

Eerder op de avond verzekerde PEC Zwolle zich al van een plek in de halve eindstrijd van het bekertoernooi door na verlenging met 3-2 te winnen bij SC Cambuur.

Schreuder steekt loftrompet over 'agressief' FC Twente | Uitblinker Ziyech droomt van bekerfinale in De Kuip