Michael van Praag doet een gooi naar het voorzitterschap van de FIFA. Vijf vragen en antwoorden over de kandidatuur van de 67-jarige Nederlander.

Waarom stelt Van Praag zich ondanks de favorietenrol van Blatter kandidaat?

Van Praag meldde woensdag tijdens een persconferentie bij de toelichting van zijn kandidatuur dat hij het "niet bij woorden wil laten." Daarmee doelde hij op zijn oproep aan Blatter om af te treden tijdens het FIFA-congres van vorig jaar in Brazilië. 

Van Praag verweet de Zwitser destijds het slechte imago van de wereldvoetbalbond. Zo mogelijk is dit imago sindsdien verder afgebrokkeld na het rapport over corruptie rond de WK’s van 2018 en 2022 en de ruzie binnen de ethische commissie van de FIFA over de conclusies van het onderzoek.

Wellicht profiteert Van Praag van nieuwe onthullingen die Blatter in het nauw brengen in de aanloop naar de FIFA-verkiezingen. Afgelopen jaar berichtten Engelse media dat voormalig FIFA-bestuurder Chuck Blazer als 'mol' heeft gefungeerd voor de FBI. Een onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst naar de praktijken bij de wereldvoetbalbond levert vermoedelijk meer informatie op dan allerlei interne rapporten.

Om een parallel te trekken met een andere sport: Lance Armstrong werd pas ontmaskerd als dopinggebruiker toen de FBI zich ermee ging bemoeien.

Volgens Van Praag zijn de verkiezingen te vergelijken met een voetbalwedstrijd. "Het begint bij 0-0."

Maakt Van Praag kans om tot FIFA-voorzitter te worden gekozen?

Niet als alle landen uit Oceanië, Azië en Afrika op Blatter stemmen, zoals de drie confederaties aankondigden. In dat geval heeft de 78-jarige Zwitser een meerderheid van 111 van de 209 FIFA-leden - de stem van elk land telt even zwaar.

Blatter mag bovendien hopen dat de landen uit Noord- en Midden-Amerika zich achter hem scharen en in zijn thuiscontinent Europa heeft de Zwitser ook nog veel steun. Nog in 2011 stemde zelfs de KNVB op Blatter, die destijds ook al niet de personificatie was van transparant bestuur.

De Europese landen vormen zelden een blok. Tekenend is dat de FIFA-kritische UEFA pas maandag, enkele dagen voor het sluiten van de kandidaatstellingstermijn, in de persoon van Van Praag met een geloofwaardige kandidaat kwam.

Mocht de oud-voorzitter van Ajax triomferen tijdens de verkiezing, dan wordt hij de achtste FIFA-voorzitter uit Europa. De Braziliaan João Havelange was tussen 1974 en 1998 de eerste niet-Europeaan aan het bewind. Blatter volgde de Zuid-Amerikaan zeventien jaar geleden op.

Wie zijn de andere concurrenten van Blatter?

Het is een bont gezelschap waartegen de Zwitser in het strijdperk treedt. Maandenlang gold diplomaat en voormalig FIFA-bestuurder Jérôme Champagne als enige concurrent van Blatter. Deze maand kwamen daar prins Ali van Jordanië en voormalig profvoetballer David Ginola bij.

Vlak voor de deadline van donderdag stapte ook Luis Figo nog in de race.

Het is niet zo dat u en ik zomaar FIFA-voorzitter kunnen worden. Voor een officiële kandidatuur moeten de potentiële Blatter-opvolgers de steun van minimaal vijf nationale bonden hebben, beschikken over bestuurlijke ervaring en nooit in aanraking zijn gekomen met corruptie.

Van Praag en Figo zijn de enige tegenkandidaten van wie al bekend zijn dat ze de benodigde vijf bonden binnen hebben gehaald. UEFA-voorzitter Michel Platini, die jarenlang speelde met de gedachte de strijd aan te gaan, mengt zich niet in de race.

Waarom won Blatter ondanks zijn slechte imago de vorige verkiezingen?

De kritiek aan het adres van Blatter richt zich nooit op zijn kwaliteiten als zakenman. Onder leiding van de Zwitser is de FIFA uitgegroeid tot een onderneming die jaarlijks tientallen miljoenen winst maakt en meer dan één miljard euro in kas heeft.

De uitzendrechten voor WK's zijn vier keer over de kop gegaan en hoewel enkele sponsors zich onlangs hebben teruggetrokken, willen nog altijd veel bedrijven zich binden aan de wereldvoetbalbond.

Via allerlei projecten doneert de FIFA jaarlijks honderdduizenden euro's aan Afrikaanse landen. Deze landen vragen zich wellicht af of een nieuwe voorzitter net zo vrijgevig zal zijn.

Blatter had lange tijd het geluk dat een serieuze concurrent nooit is opgestaan. De Zwitser werd in 2002, 2007 en 2011 met een Noord-Koreaanse meerderheid herkozen, terwijl zijn organisatie ook toen al in verband werd gebracht met corruptie.

In 2002 liet Blatter de Afrikaanse bondspreses Issa Hayatou kansloos. Bij de daaropvolgende verkiezingen had de Zwitser niet eens een tegenkandidaat, mede omdat Mohammed bin Hammam vier jaar geleden vlak voor de stemming werd geschorst wegens frauduleuze praktijken.

Hoe ziet de periode tot de verkiezingen eruit?

De FIFA bekijkt vanaf volgende week, na het sluiten van de aanmeldingsdeadline, wie van de kandidaten aan alle criteria voldoen en daadwerkelijk de degens mogen kruisen met Blatter.

Vermoedelijk zal dit uiterlijk eind februari bekend zijn, waarna de campagnes kunnen beginnen. De verkiezing is op 29 mei in Zürich en de winnaar zal tot medio 2019 als voorzitter van de FIFA fungeren.

In die periode worden belangrijke besluiten genomen in de aanloop naar het WK 2022 in Qatar en valt er vermoedelijk een beslissing over de WK 2026-organisator.

Mocht Blatter verliezen, dan is hij nog niet van plan om met pensioen te gaan. De bestuurder onthulde zondag in gesprek met CNN dat hij ervan droomt om radioverslaggever te worden.