Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is zeer enthousiast over de poging van Michael van Praag om voorzitter van de FIFA te worden.

"Michael van Praag is de juiste man op deze plek", zegt de bewindsvrouw over de KNVB-voorzitter die de strijd aangaat met Sepp Blatter.

"Ik vind het geweldig dat hij zijn nek uitsteekt, omdat hij het draagvlak van en het vertrouwen in de FIFA wil vergroten."

"Als minister heb ik geen rol in zijn kandidatuur, maar ik heb het volste vertrouwen in hem en steun hem van harte", besluit Schippers.

Duitse bond

Ook in het buitenland vielen er goede reacties te noteren. "Ik kan alleen maar goede dingen over hem zeggen. Michael is een integer persoon met een grote geloofwaardigheid", zei Wolfgang Niersbach, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB.

Of er vanuit de UEFA een eensluidend stemadvies komt, moet volgens Niersbach worden afgewacht. De Europese voetbalunie heeft 53 van de in totaal 209 stemmen. De DFB wil zich pas donderdag, als de termijn van kandidaatstelling sluit, uitspreken.

Ook prins Ali Bin Al-Hussein, een van de tegenkandidaten, liet zich lovend uit over Van Praag. "We verwelkomen iedere geloofwaardige kandidaat die een debat wil voeren over de toekomst van de FIFA", aldus de Jordaanse prins.

Gullit

Ruud Gullit juicht de kandidatuur van Van Praag eveneens toe. "Michael is de ideale voorzitter voor elke bond en zeker ook voor de FIFA", zegt de voormalig topvoetballer tegen De Telegraaf.

Gullit, die vorig jaar nog het Gouden Bal-gala van de wereldvoetbalbond presenteerde, werkte samen met de 67-jarige Van Praag bij het Nederlands/Belgische bid voor het WK 2018, dat niet was opgewassen tegen Rusland.

"Michael heeft charisma, bindt mensen en is een ongelooflijk goede spreker. Hij heeft kritiek op Blatter geuit en voegt nu de daad bij het woord. Dat vind ik klasse. Het maakt de verkiezing ook interessant, omdat er nu echt iets valt te kiezen."

De 78-jarige Blatter is al sinds 1998 voorzitter van de FIFA en lijkt met de steun van Azië en Afrika onverslaanbaar bij de verkiezing in mei.

"Maar nooit geschoten, is altijd mis. Nu is het een kwestie van een goede lobby voeren. Hoe dat moet, weet Blatter als geen ander. Ik hoop dat de grote landen zich achter Michael zullen scharen en de rest volgt."

Van Raaij

Harry van Raaij werkte in zijn tijd als voorzitter van PSV regelmatig samen met Van Praag, die destijds preses van Ajax was. De Brabander is ook enthousiast over de stap van zijn voormalig collega.

"Hij heeft eerder een heel duidelijk statement afgegeven, als enige bestuurder in Europa durfde Van Praag het aan om Blatter en zijn praktijken openlijk te bekritiseren", zegt Van Raaij tegen het AD.

"Hij stak zijn nek uit en trekt een logische conclusie nu hij ziet dat niemand naar voren treedt die denkt dat Blatter is te verslaan. Een keuze voor Van Praag zou een keuze zijn voor een honderd procent andere manier van doen."

Macht

Van Raaij heeft geen idee of Van Praag kans maakt op de belangrijke functie. "Wie weet wel hoe de wereld van de FIFA in elkaar steekt bij die verkiezingen? Dat is een democratie die sowieso nergens op lijkt."

"Voor mij telt ook niet de vraag: maakt Van Praag kans of niet, wat telt is dat hij nu een écht alternatief biedt voor iedereen die het niet met Blatter eens is."

"Ik zie hem bij de FIFA ook het boegbeeld naar buiten toe zijn en niet de man die zichzelf zo zwaar profileert in het beleid. Wat Blatter dus wel doet. Die wil de macht voor zichzelf hebben."

Van Praag gaat strijd met Blatter aan om voorzitterschap FIFA | 5 vragen en antwoorden over de kandidatuur van Van Praag