Ten minste twee eredivisiewedstrijden van de club Willem II zijn in het seizoen 2009/2010 gemanipuleerd door 'matchfixers' in Azië.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van drie matchfixers.

Spelers van Willem II zouden in totaal ongeveer 100.000 euro per wedstrijd hebben ontvangen om met een aantal doelpunten verschil te verliezen.

De wedstrijd Ajax-Willem II (4-0) op 17 oktober 2009 en de uitwedstrijd tegen Feyenoord (1-0) op 19 december 2009 zouden verkocht zijn. Het eerste duel verliep volgens de krant volgens plan - minstens drie goals verschil - en leverde de omkopers op de gokmarkt naar schatting zeker een miljoen euro op. De tweede wedstrijd, tegen Feyenoord, liep anders dan de opdrachtgevers hadden gewild. Willem II had dit duel moeten verliezen met twee doelpunten verschil.

De Tilburgse club reageert geschrokken. ''Manipulatie past uiteraard niet bij de normen en waarden waar Willem II voor staat.''

Bekijk de samenvatting van Ajax-Willem (4-0) 

Reactie KNVB

De KNVB zegt in een reactie op haar site dat de reconstructie van de Volkskrant  'de meest concrete zaak tot nu toe in Nederland' is. "Wij gaan alles doen wat binnen de mogelijkheden van een voetbalbond ligt om de onderste steen boven te krijgen", aldus de KNVB.

De voetbalbond zal aangifte doen bij het Openbaar Ministerie (OM) zodat een strafrechtelijk onderzoek mogelijk wordt. Ook de zogenaamde 'integriteitseenheid' van de KNVB zal de zaak onderzoeken. Deze zal onder andere spelers en trainers ondervragen en televisiebeelden en wedstrijdformulieren analyseren. 

Kargbo

Ibrahim Kargbo is de hoofdpersoon in het omkoopschandaal. De 32-jarige voormalige middenvelder van Willem II werd benaderd door criminelen en ronselde ploeggenoten om mee te werken aan het bedrog. De Sierra Leoner ontkent dat hij ooit geld heeft aangenomen om wedstrijden te verliezen.

Kargbo is afgelopen zomer wel geschorst door de voetbalbond van Sierra Leone op verdenking van matchfixing in het nationale team, in 2008 en 2009. Hij staat momenteel onder contract bij het Portugese Atletico Clube de Portugal in Lissabon. De UEFA maakt zich grote zorgen over het gevaar van matchfixing bij de club.

Willem II beraadt zich op stappen na mogelijke matchfixing