De FIFA heeft dinsdag in Duitsland een rechtszaak verloren over het gebruik van de vergoeding die clubs moeten betalen voor overgenomen spelers die elders zijn opgeleid.

Volgens de rechter is dit in strijd met Europese wetgeving over vrije keuze van werk.

De uitspraak van de rechter in Bremen kan gevolgen hebben voor de Europese regelgeving op dit gebied en wordt daarom nog getoetst door het landelijk gerechtshof in Duitsland.

Clubs krijgen een opleidingsvergoeding om het opleiden van jeugdspelers te stimuleren en te voorkomen dat spelers vlak voor ze een contract mogen tekenen 'gratis' vertrekken.

Ook bij transfers daarna blijft de opleider recht houden op een percentage van de transfersom. Nederlandse clubs incasseerden de afgelopen jaren daardoor miljoenen euro's.

SV Wilhelmshaven

De zaak was aangespannen door SV Wilhelmshaven, dat afgelopen zomer veroordeeld werd tot degradatie uit de Regionalliga Nord, het vierde niveau in Duitsland.

De club trok in 2007 Sergio Sagarzazu transfervrij aan, maar zijn voormalige clubs River Plate en Atletico Excursionistas vroegen een opleidingsvergoeding van samen 157.500 euro.

Wilhelmshaven weigerde te betalen en werd daarvoor in 2011-2012 en 2012-2013 al gestraft met zes punten aftrek en afgelopen zomer met directe degradatie.

De club hoopt nu op een terugkeer in de Regionalliga Nord en een schadevergoeding.