Voorzitter Michel Platini van de UEFA pleit voor de invoering van een witte kaart. Spelers die zo'n kaart ontvangen krijgen een tijdstraf.

"Met de witte kaart zouden we spelers aan kunnen pakken die toneelspelen of stevige kritiek uiten op de scheidsrechters", meldde Platini op de Dubai International Sports Conference.

"Dat zijn allemaal zaken die mensen die van voetbal houden niet accepteren."

Platini pleitte al eerder voor een tijdstraf, zonder een kaart daaraan te verbinden.

"Gele kaarten blijven gewoon bestaan, maar het zou interessant zijn om een kaart toe te voegen", aldus de bestuurder over zijn uitgewerkte voorstel.

"Met een witte kaart moeten spelers vijf of tien minuten naar de kant. Schorsingen hoeven we niet toe te passen. De voetballerij moet leren van sporten als rugby."

Platini liet nog in het midden of de UEFA het voorstel in zal dienen bij de IFAB, dat de spelregels in het voetbal vaststelt. In deze organisatie zitten de FIFA alsmede de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en Ierland.

Collina

De UEFA bestudeert ook of de zogeheten drievoudige straf wordt aangepast, zo vertelde scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina tijdens dezelfde conferentie.

Nu is het zo dat een speler die in het strafschopgebied een overtreding maakt op een doorgebroken speler met een rode kaart van het veld wordt gestuurd - met als andere gevolgen een strafschop voor de tegenpartij en een schorsing.

"Als iemand echt een eerlijke poging onderneemt om de bal te veroveren, volstaat mogelijk een gele kaart", vertelde Collina.