Ajax-coach Frank de Boer was blij dat juist de vaak bekritiseerde Mike van der Hoorn zondag in het duel met Excelsior (2-0 winst) de ban brak voor de matig spelende Amsterdammers.

"Ik vind het erg mooi voor de ploeg, maar vooral ook erg mooi voor hem dat hij die goal maakte", zei De Boer voor de camera van FOX Sports over Van der Hoorn, die als invaller in de 83e minuut de openingstreffer maakte op Woudestein.

"Hij schoot hem fantastisch in. Hij heeft veel over zich heen gekregen, maar hij laat nu zien dat hij wel wat kan. Of die kritiek onterecht was? Vaak wel. Ik vind dat hij goed bezig is de laatste tijd."

Van der Hoorn werd na afloop verbaal bedankt door de meegereisde Ajax-fans. "Het was mooi dat het publiek zijn naam scandeerde, dat zal hij een tijd niet hebben meegemaakt", aldus De Boer. "Ik hoop dat dit een motivatie is voor hem. Dit had hij wel nodig."

De verdediger werd door de coach van de landskampioen vlak voor zijn goal in het veld gebracht om als breekijzer te fungeren. Voetballend kwam Ajax er niet doorheen tegen Excelsior. 

Reuzenkans Excelsior

De Boer: "We hadden wat betreft de kansenverhouding misschien niet eens een punt verdiend. Excelsior miste bij 0-0 zelfs nog een reuzenkans. Maar daarom heb ik ook de wissels toegepast, om een ander spelletje te gaan spelen, met lange ballen. Soms kan het niet 'mooischiks' en dat moet het maar 'lelijkschiks'."

Telkens opnieuw meldde De Boer zich tijdens het duel langs de zijlijn om zijn ploeg aan te sporen. ''Ik vond het vooral in de eerste helft veel te statisch. Daar ben ik heel ontevreden over.''

''Soms moet je een ogenschijnlijk zinloze loopactie maken, in de hoop wat te forceren, of ruimte te creëren. Dat ontbrak eraan. Het mag soms best iets opportunistischer. Al moet je ook niet onderschatten hoe verschrikkelijk moeilijk het voetballen is tegen teams die zo ver inzakken.''

Winterstop

De coach moest toegeven dat zijn ploeg, die afgelopen donderdag nog met 4-0 werd vernederd door Vitesse in de KNVB-beker, toe is aan de winterstop.

"Wat betreft het spel zeker, het is duidelijk dat dat beter moet om kampioen te worden. Maar nu is het winterstop en kunnen we de koppen bij elkaar steken en volgend jaar met frisse moed weer verder."

"De spelers beseften wel heel goed hoe belangrijk deze overwinning vandaag was. Het is toch fijner om zo af te sluiten dan met de 4-0 nederlaag van donderdag."

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie