Ongeveer 180 mensen uit de voetbalwereld waren maandag aanwezig op het congres van de KNVB over de toekomst van het Nederlands voetbal.

Het creëren van een winnaarsmentaliteit in de jeugdopleiding en het verbeteren van de verdedigende kwaliteiten waren de belangrijkste actiepunten om mee verder te gaan.

NU.nl verzamelde in de catacomben van de Galgenwaard diverse reacties. Een overzicht van de mening van een aantal trainers en opleiders.

Bert Konterman, jeugdtrainer FC Twente en KNVB:
"De kern is dat winnen belangrijker moet worden in opleiden. Wat je nog niet echt hoort, is hoe dat nu moet gaan gebeuren. Dat is de uitdaging waar we de komende maanden nog wel over zullen gaan filosoferen. Kritischer zijn in de opleiding, zei Cruijff. Wat ik nog wel miste is dat de jeugd het zo goed heeft. Hoe ga je die sfeer veranderen dat jongens weer graag willen winnen?"

"Er was in dat opzicht niet veel nieuws, maar het is goed om dit te delen met elkaar. De KNVB wil meer naar de clubs toe. Er gaat meer interactie komen en we gaan dingen aanvechten bij de UEFA over Financial Fair Play."

Art Langeler, hoofd jeugdopleiding PSV:
"Al die verschillende invalshoeken hier zijn positief. Het belangrijkste is dat we met zijn allen consensus hebben over bepaalde zaken. De input van oud-spelers met bestaande methodes, dat blijkt een goede combinatie te zijn. Het komt veel neer op willen winnen. We kunnen dat wel benoemen, maar het komt zelden of nooit tot een oplossing. Er is een flink verschil van inzicht op bepaalde gebieden en ik vind dat we meer moeten kijken naar de mens als geheel."

"Wat eruit springt is het gevoel dat we samen dingen anders kunnen doen en met elkaar daar mee bezig willen. Dit gaan we nog een keer in kleinere setting herhalen en dan wordt het echt interessant. Er komen bijvoorbeeld avonden met alle coaches en hoofd opleidingen uit de eredivisie. We moeten beseffen dat we als land meer bereiken dan wanneer we als clubs aan ons eigen belang vasthouden."

Ricardo Moniz, voormalig trainer van Hamburger SV en Red Bull Salzburg:
"De inzet van al die oud-profs is super. Iedereen zet zich in voor het voetbal. Van Bommel over winnen, Seedorf over lifestyle en krachttraining, Stam over verdedigen.  Daar heb ik veel respect voor. Daar moeten alleen generaties van profiteren en dat gebeurt niet. Het moeten vaste protocollen worden."

"Bovendien moeten we weer individuele topspelers creëren. Wiel Coerver, die zich concentreerde op technieken om spelers te passeren, is ten onrechte gestigmatiseerd en belachelijk gemaakt. Hij was zijn tijd ver vooruit. Niet alleen op technisch en tactisch gebied, maar ook op het mentale vlak. Het kweken van een winnaars en een overlevingsmentaliteit maakte deel uit van zijn methode."

"Het Nederlandse voetbal heeft de afgelopen jaren zitten slapen. Zonder de acties van Robben waren we nergens op het WK. We moeten Messi's creëren, die maken het verschil. Ik vond de conclusie een beetje vlak, maar dit is een begin. Iedereen moet het alleen wel voelen, anders kunnen we niks veranderen."

Erwin van de Looi, trainer FC Groningen:
"We hebben ons goed vermaakt. Het is een goed initiatief om zo af te trappen. Het was wel wat breed, maar er zijn veel mensen gekomen en die hebben betrokkenheid getoond. Dat is hartstikke goed. De sprekers uit de voetballerij hebben dingen genoemd waar wij het ook iedere dag over hebben. Het fysieke aspect, de winnaarsmentaliteit. Wij waren eerst een voorbeeldfunctie voor Duitsland en dat land is dat nu zelf een beetje voor Europa en misschien ook wel voor ons. Dan  moeten we ook een keer bij de buren kijken."

Foeke Booy, trainer Go Ahead Eagles:
"Internationals zoals Huntelaar, Robben en De Vrij hebben in videoboodschappen aangegeven waar wij kunnen verbeteren. Die weten hoe de opleiding in Nederland is en hoe zij het buitenland ervaren. We zijn heel goed, maar er zijn wat elementen die we zouden kunnen toevoegen. De weerstand verhogen van de opleiding. En we moeten ons zorgen maken over de regelgeving."

"Het is voor buitenlandse clubs steeds aantrekkelijker geworden om spelers bij ons weg te halen. Daardoor komen we Europees in de problemen. We moeten ervoor waken dat het niet steeds jonger wordt."

Co Adriaanse, docent trainerscursus KNVB en adviseur FC Utrecht:
"Het is bijzonder dat er zoveel mensen de moeite hebben genomen om hierheen te komen. Dat is het minste dat je kunt doen. Het is natuurlijk goed om naar Mark van Bommel en Clarence Seedorf te luisteren met invloeden vanuit Duitsland en Italië. We kunnen ook helemaal niks doen, maar ik vond dit een geslaagde dag."

"Het gaat eigenlijk best goed met het Nederlandse voetbal hoor. Kijkend naar de eredivisie zijn er afgelopen zomer 25 spelers weggekocht. Dat waren natuurlijk niet de slechtste, maar er zijn weer anderen voor in de plaats gekomen. Talenten kunnen zich heel snel ontwikkelen als ze kansen krijgen. In de eredivisie zijn Depay, Wijnaldum en Klaassen spelers die echt een hoog niveau kunnen halen."

"Er is natuurlijk wel een aantal onderdelen dat beter kan. De grootste oorzaak is: de beste spelers worden weggekocht. In de jaren zestig en zeventig hadden we heel goede voetballers en had een topclub in elk leeftijdssegment wel een aantal goede spelers. Nu hebben we jongere spelers die vooral beter kunnen op het mentale gedeelte. En er zijn methodes als coach om dat aan te leren, want Nederlanders hebben het niet van nature."

Van Bommel: 'Dit soort congressen moeten we vaker doen' | KNVB wil meer aandacht voor verdedigen en mentaliteit