Mark van Bommel was maandag enthousiast over het KNVB-congres, maar hamert er wel op dat het moeilijk is om de winnaarsmentaliteit te vergroten in het Nederlandse voetbal.

"Als wij die winnaarsmentaliteit hebben, is het weer niet goed. Want dan hebben we niet mooi gespeeld", foetert de oud-international in gesprek met NU.nl.

"Het gaat niet alleen om het voetbaltechnische en tactische gedeelte. We zijn allemaal Nederlanders en willen mooi voetballen, maar als dat niet lukt moeten we gewoon winnen."

Van Bommel, momenteel werkzaam in de jeugd van de KNVB en PSV, vindt dat de Nederlandse voetbalwereld vaker met elkaar moet praten over dit soort problemen.

"Dit moeten we structureel doen en niet alleen nu omdat het iets minder gaat. Straks gaan de hoofden jeugdopleidingen bij elkaar zitten, de trainers en de opleiders bij de KNVB zelf. Een vervolg is alleen maar goed."

Volgens Van Bommel was dit wel het juiste moment om te praten over de problematiek van het Nederlandse voetbal. "We leiden goed op, maar de resultaten zijn niet best. We moeten oppassen dat we niet te veel punten laten liggen, anders moet de kampioen straks zelfs voorronde Champions League spelen."

Van Hooijdonk

Pierre van Hooijdonk, net vertrokken als assistent van Jong Oranje, juicht meerdere congressen ook toe. "Zoiets is altijd nuttig. Daarom begrijp ik niet zo dat mensen dit vooraf hebben afgeschoten. Dat waren allemaal mensen bij wiens mening we gebaat waren. Daar worden we wijzer van. Jammer."

De voormalig spits van Oranje doelt op onder anderen Bert van Marwijk, Willem van Hanegem en Ruud Gullit die de grootse opzet van de middag in De Galgenwaard niet zagen zitten. Van Hooijdonk denkt na het bijwonen van het congres dat het Nederlandse voetbal kritisch moet blijven.

"We doen een heleboel dingen goed, maar daar moeten we ons niet blind op staren. We moeten af en toe eventjes bij de buren kijken. In aanvallend opzicht leveren we aardige spelers af, maar verdedigend schieten we weleens tekort."

Stam

Jaap Stam, trainer van Jong Ajax en goed voor 67 interlands, verwacht net als Van Hooijdonk dat de komende jaren tijdens de jeugdopleiding meer aandacht zal worden besteed aan het verdedigende aspect van het voetbal.

"Daar was vandaag toch wel redelijke consensus over. Bij het opleiden van de jeugd lag altijd het accent op het aanvallende aspect. De laatste jaren wordt hier en daar al meer aandacht besteed aan het verdedigen, maar ik denk dat dit de komende tijd zal toenemen.’"

"Veel clubs hebben de financiën niet om jeugdtrainers aan te trekken die uit eigen ervaring weten hoe je moet verdedigen. Daarnaast kom je ook altijd tijd tekort. Ik merk dat nu ik bij Ajax train."

KNVB wil meer aandacht voor verdedigen en mentaliteit | 'Nederlands voetbal heeft dilemma tussen opleiden en winnen' | Cruijff pleit op KNVB-congres voor betere opleiding