Toon Gerbrands denkt dat het Nederlandse voetbal na het congres van de KNVB over de toekomst de juiste balans moet vinden tussen opleiden en winnen.

"Als we het congres in een zin moeten samenvatten, hebben we een dilemma tussen opleiden en winnen", aldus de algemeen directeur van PSV bij het verlaten van De Galgenwaard.

"Voor opleiding is geduld nodig en winnen vereist een over mijn lijk-mentaliteit. Winnen is ook opleiden, maar dat zijn we een beetje uit het oog verloren."

Gerbrands heeft op het congres de oplossing voor de Nederlandse clubs nog niet gehoord. "We gaan hier niet alle problemen oplossen. Specialisten moeten hierover doorpraten."

"We moeten een stip op de horizon benoemen, maar de één is daar wat ambitieuzer in dan de ander. Ik hoop dat we bijvoorbeeld over vijf jaar zeggen dat dit een startpunt is geweest."

Van Geel

Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, was net als Gerbrands positief over het verloop van het congres. "Dit is nuttig. Ik ben blij met dit initiatief. Er waren veel mensen uit de voetbalwereld bijeen en dat kan nooit kwaad."

Van Geel hoorde in Utrecht wel weinig nieuws. "Dat zou ook vreemd zijn omdat we bij Feyenoord al dag en nacht met voetbal bezig zijn. Het was heel veel bevestiging van wat we al weten."

"We zijn op een heel behoorlijke manier bezig, maar het stukje winnaarsmentaliteit kan er nog aan toegevoegd worden. Dat zijn de accenten waar we mee aan de slag gaan."

Cruijff vertrekt voortijdig bij KNVB-congres