Een aantal prominente FIFA-bestuurders heeft mogelijk regels overtreden tijdens het toewijzingsproces van de WK's van 2018 en 2022.

Volgens de Daily Telegraph doet de ethische commissie van de FIFA onderzoek naar de Spanjaard Angel Maria Villar Llona, de Belg Michel D'Hooghe en Worawi Makudi uit Thailand.

Zij maken allen deel uit van het uitvoerend comité van de FIFA, het belangrijkste orgaan van de wereldvoetbalbond. Villar Llona en D'Hooghe zijn al jaren actief als topbestuurder.

De 68-jarige Belg zit al 26 jaar in het uitvoerend comité - het orgaan dat de eindtoernooien van 2018 en 2022 toekende - en is tevens hoofd van de medische commissie van de FIFA. Zijn zoon kreeg naar verluidt vlak na de toewijzing van het WK aan Qatar een baan als arts in het oliestaatje.

D'Hooghe ontkent dit verhaal met klem in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ''Onzin, mijn zoon is geen marionet."

Villar Llona (64) is actief als vicevoorzitter van de FIFA en fungeert tevens als preses van de Spaanse voetbalbond. De Spanjaard was jarenlang prof bij Athletic de Bilbao.

Makudi (62) moest zich in 2011 al eens verantwoorden nadat de toenmalige FA-voorzitter David Triesman hem beschuldigde van corruptie.

De namen van de bestuurders staan mogelijk in het corruptierapport dat Michael Garcia in september afrondde en waarvan de FIFA twee weken geleden een samenvatting publiceerde. Het is ook Garcia die de handelingen van de individuen nader tegen het licht zal houden.

Beckenbauer

Ook naar voormalig uitvoerend comitélid Franz Beckenbauer en de Chileen Harold Mayne-Nicholls, die het inspectieteam dat de kandidaat-landen voor de WK's 2018 en 2022 bezocht aanvoerde, wordt onderzoek gedaan.

Beckenbauer werd afgelopen zomer al even geschorst door de FIFA omdat hij niet mee zou willen werken aan het onderzoek van Garcia.

Een schorsing van drie maanden werd opgeheven nadat de Bayern München-icoon alsnog de vragen beantwoordde.

Conclusies

Garcia kon zich overigens niet vinden in de conclusies van de wereldvoetbalbond. Na een ontmoeting met Hans-Joachim Eckert van de ethische commissie van de FIFA werd afgesproken dat Domenico Scala, het hoofd van de financiële toetsingscommissie van de organisatie, een blik zal werpen op het document.

Eckert wil om juridische redenen het rapport niet openbaar maken. In de samenvatting ontbreken de namen van individuen.

Op 18 november maakte de wereldvoetbalbond bekend dat enkele individuen van bidteams en bestuurders worden aangeklaagd.

Garcia had eerder al aangekondigd dat hij van plan was om tegen bepaalde personen vervolgstappen te ondernemen na de afronding van zijn onderzoek.

Chronologie: De ontwikkelingen rond de WK's van 2018 en 2022