De Champions League is dinsdag en woensdag toe aan de vijfde speelronde. Er zijn vijf clubs die zich bij winst verzekeren van een plaats in de knock-outfase van het miljoenenbal, naast de zes teams die al zeker zijn van een vervolg na de winterstop. Een overzicht van de situatie in de acht poules.

In groep A kan Atletico Madrid zich woensdag onder de laatste zestien scharen als er wordt gewonnen van Olympiakos Piraeus. Juventus, dat net als de Grieken op zes punten staat, kan bij winst in en tegen Malmö de tweede plaats overnemen. Malmö is nog allerminst kansloos voor kwalificatie, hoewel het slechts drie punten bezit. De climax in deze poule zal dan ook in de laatste speelronde komen.

Real Madrid verzekerde zich tijdens de vorige speelronde in groep B al van kwalificatie en kan vrijuit spelen. De Madrilenen gaan woensdag op bezoek bij FC Basel, dat tweede staat en zich bij winst in Madrid kan plaatsen voor de volgende ronde. Daarbij zijn de Zwitsers wel afhankelijk van het resultaat bij het duel tussen Liverpool en Ludogorets. Zowel de Engelse als de Bulgaarse club sprokkelde tot nu toe drie punten bij elkaar, drie minder dan FC Basel.

Bayer Leverkusen is in groep C de enige ploeg die zich bij winst plaatst voor de achtste finales. De Duitsers stuiten woensdag op nummer twee AS Monaco, dat op vijf punten staat. De strijd om de tweede plaats ligt volledig open. Benfica en Zenit, beide met vier punten, vechten het andere duel uit.

Het in de Bundesliga geplaagde Borussia Dortmund heeft in groep D tot nu toe de volle buit gepakt en plaatste zich in de vorige speelronde al voor de knock-outfase. Dortmund speelt woensdag het uitduel met Arsenal, dat bij winst sowieso de volgende ronde bereikt. Nummer drie Anderlecht ontvangt het Galatasaray van Wesley Sneijder en mag nog hopen op de volgende ronde. Dan moet Arsenal verliezen en moeten de Belgen zelf winnen van de Turken. Anders rest voor Anderlecht de strijd met Galatasaray om een Europa League-ticket.

Arjen Robben kent met Bayern München in groep E weinig problemen en is al zeker van een plek bij de laatste zestien. Om de tweede plaats wordt nog volop gestreden. AS Roma is met CSKA Moskou de gedeelde nummer twee; beide teams hebben vier punten. Manchester City staat onderaan met twee punten. De Engelsen proberen dinsdag de laatste strohalm te pakken in de thuiswedstrijd tegen Bayern. AS Roma en CSKA Moskou vechten een duel uit om de voorlopige tweede plek.

Groep F is wat plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League betreft al beslist. Paris Saint-Germain (met Gregory van der Wiel) en FC Barcelona zijn zeker van een plaats bij de laatste zestien. Ajax en APOEL Nicosia zijn nog in de race voor Europa League-plaatsing. Als Ajax het uitduel met PSG wint en APOEL in eigen huis verliest van Barcelona zijn de Amsterdammers zeker van de derde plek. Bij alle andere uitslagen wordt de strijd om de derde plaats op de laatste speeldag in Amsterdam in een rechtstreeks duel uitgevochten.

Chelsea kan zich in groep G verzekeren van een plaats in de knock-outronde. De Londenaren moeten dan in Duitsland afrekenen met nummer twee Schalke 04. De ploeg van spits Klaas-Jan Huntelaar heeft vijf punten. Sporting Lissabon, dat op vier punten staat, en NK Maribor, dat drie punten heeft, vechten in Portugal een duel uit om zicht te houden op de tweede plek.

FC Porto is in groep H al geplaatst voor de volgende ronde. Sjachtar Donetsk, dat met acht punten tweede staat, is bij winst op Athletic de Bilbao eveneens zeker van plaatsing voor de achtste finales. Voor BATE Borisov, dat thuis in actie komt tegen FC Porto, en Athletic de Bilbao lijkt een plek in de Europa League het hoogst haalbare. BATE heeft drie punten en Athletic de Bilbao één punt. BATE beschikt over een doelsaldo van -17, hetgeen niet echt in het voordeel spreekt van de Wit-Russen.