Leroy Fer wist niet wat hij zag toen er allerlei racistische reacties volgden op een foto van Oranje-spelers die de middenvelder via social media deelde.

"Ik kon me niet voorstellen dat dit in 2014 in Nederland voorkomt. De geplaatste teksten raken me diep", zegt Fer tegen De Telegraaf. "Ik ben verdrietig en teleurgesteld tegelijk."

De speler van Queens Park Rangers plaatste vrijdag een foto op Twitter met daarop negen 'gekleurde' spelers van het Nederlands elftal. In reacties op de foto werden de voetballers vergeleken met apen, slaven en Zwarte Pieten.

"Als voetballer krijg je vooral in de voormalige Oostbloklanden vanaf de tribunes met apengeluiden te maken", stelt de 24-jarige Fer. "Maar wat er nu is gebeurd vind ik nog erger."

"Het voelt alsof die mensen willen zeggen: jij hoort niet in het Nederlands elftal… En dat zijn waarschijnlijk de fans die het hardst stonden te juichen toen ik op het WK scoorde tegen Chili."

Idioten

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte maandag bekend dat het gaat bekijken of de racistische reacties mogelijk strafbaar zijn. Fer is 'nog niet' van plan om aangifte te doen, maar hoopt wel dat de daders zullen worden aangepakt.

"Ik reken erop dat het Openbaar Ministerie actie onderneemt en wacht daarop. Er zijn Kamervragen gesteld en de minister van Justitie heeft zich gelukkig ook uitgesproken. Dat vind ik overigens logisch, want er moeten in Nederland dingen veranderen. Ik ga ervan uit dat de daders worden gestraft."

De oud-speler van FC Twente en Feyenoord heeft "gelukkig heel veel" steunbetuigingen gehad. "Die van Wesley Sneijder was de mooiste. Dat dit soort idioten niet in de samenleving thuishoort. Die uitspraak kwam recht uit zijn hart."

Fer zal in de toekomst elke keer goed nadenken of hij een foto wel of niet zal delen met de wereld. "Ik vond en vind het een heel leuke foto. Overigens maken en plaatsen we ook vaak foto's van blanke én gekleurde spelers. Maar als ik zie dat we nu een aantal mensen de mogelijkheid hebben gegeven om zo te reageren heb ik wel spijt, ja."

OM onderzoekt racisme tegen spelers Oranje | Van Persie 'verdrietig' over racistische reacties op selfie