Hans-Joachim Eckert is verbaasd dat onderzoeker Michael Garcia kritiek heeft geuit op de samenvatting van het FIFA-rapport over mogelijke corruptie bij het toewijzen van de WK's van 2018 en 2022.

De Duitse rechter wil het volledige document niet openbaar maken.

Eckerts conclusies aangaande het rapport omtrent het toewijzingsproces van de WK's van 2018 (Rusland) en Qatar (2022) werden donderdag bekendgemaakt door de FIFA.

De Duitser fungeert als het hoofd van de juridische tak van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond.

Enkele uren nadat de samenvatting werd gepubliceerd hekelde Garcia de tekst, zonder daarbij tot in detail te treden. De Amerikaan was ruim een jaar bezig met het onderzoek en rondde in september een document van honderden pagina's af.

"Als je het ergens niet mee eens bent, bespreek je het toch eerst intern? Ik probeer nu in contact te komen met Garcia", zegt Eckert tegen Reuters.

Geen kopie

De Duitser bevestigt dat Garcia geen kopie van de samenvatting heeft gekregen voordat deze werd verspreid. "Wellicht is het allemaal een misverstand."

Een aantal invloedrijke bestuurders in de voetbalwereld, onder wie FA-voorzitter Greg Dyke, wil dat het volledige rapport wordt gepubliceerd.

"Ik denk niet dat zoiets mogelijk is. Ik moet de rechten respecteren van mensen", aldus Eckert, die al eerder heeft gezegd dat hij het volledige rapport niet openbaar kan maken.

"Misschien dat zoiets juridisch wel kan in de Verenigde Staten, maar in Europa niet. Ik kan en zal dat rapport niet volledig vrijgeven."

Beroep

De belangrijkste conclusie van Eckert is dat Rusland en Qatar het WK mogen houden. Met name het succesvolle bid van Qatar werd in verband gebracht met corruptie.

Garcia is inmiddels bij de beroepscommissie van de FIFA in beroep gegaan tegen de samenvatting van Eckert.

De belangrijkste 5 conclusies uit het FIFA-rapport