De FIFA maakte een samenvatting van het rapport van onderzoeker Michael Garcia omtrent het toewijzingsproces van de WK's van 2018 en 2022 donderdag eindelijk openbaar. De belangrijkste vijf conclusies.

Qatar en Rusland behouden organisatie WK

Volgens het rapport, waarvan Garcia niet alle conclusies erkent, zijn er een aantal misstanden. Geen enkele daarvan is echter zo ernstig dat er een nieuwe stemronde moet komen. De FIFA meldt dan ook dat de voorbereidingen op de toernooien in Rusland (2018) en Qatar (2022) gewoon door kunnen gaan. Het bidteam van Qatar zou geen nauwe relatie hebben gehad met de Qatarees Mohamed bin Hammam, die in 2011 levenslang werd geschorst door de FIFA omdat hij stemmen probeerde te kopen bij zijn poging om FIFA-voorzitter Sepp Blatter op te volgen. Engelse media suggereerden nog dat Bin Hammam een fonds zou hebben opgericht voor corrupte praktijken in de aanloop naar de WK-toewijzing.

Vooral de FA krijgt ervan langs

Engeland moest in 2018 bij de stemming ruimschoots zijn meerdere erkennen in Rusland. Volgens het rapport kwam dat niet omdat de FA het braafste jongetje van de klas was. Het 'bidteam' zou de destijds invloedrijke en inmiddels omstreden Jack Warner hebben geprobeerd te paaien door onder meer een diner te sponsoren. Volgensn het rapport heeft de FA het imago van de FIFA beschadigd. Het enige land dat wellicht een WK had kunnen verliezen was niet Qatar, maar Engeland, zo kan worden geconcludeerd.

Nederland en België witte raven

Het Nederlands-Belgische bid was brandschoon, als enige van de kandidaten voor de WK's van 2018 en 2022. Bij elke andere gegadigde werd volgens het rapport wel een misstand aangetroffen. Zo stuitte het onderzoek op een gebrek aan medewerking (Spanje/Portugal), computers die werden vernietigd (Rusland) of het verstrekken van onjuiste informatie over toekomstige bids (de Verenigde Staten).

Vervolging individuen

Rechter Hans-Joachim Eckert wil dat een aantal individuen van bidteams en bestuurders wordt aangeklaagd. Namen worden niet genoemd, wellicht staan die wel in het volledige rapport. De FIFA hield het om juridische redenen donderdag bij een samenvatting van 42 pagina's. In totaal verzamelde Garcia 200.000 pagina's aan relevante informatie.

Discussie blijft

Wat de ethische commissie van de FIFA betreft is het toewijzingsproces van de WK's 2018 en 2022 definitief gesloten. Dat betekent niet dat Qatar 2022 de komende maanden niet in het nieuws zal zijn. Nog altijd is onduidelijk in welke periode van het jaar het evenement plaatsheeft. De FIFA heeft een zomers toernooi inmiddels uitgesloten. Februari 2022 lijkt ook onhaalbaar omdat dan de Winterspelen zijn. De clubs pleiten voor april en mei als WK-maanden. Dan zijn er nog de misstanden rond de omstandigheden waaronder de arbeiders moeten werken. Er zouden inmiddels al honderden doden zijn gevallen bij de bouw van stadions en andere voorzieningen.