Qatar en Rusland zijn donderdag door de FIFA vrijgepleit van corruptie omtrent het binnenslepen van de organisatie van het WK voetbal van 2018 en 2022.

Beide landen behouden dan ook de organisatie van het toernooi.

Met het statement reageert rechter Hans-Joachim Eckert namens de juridische tak van de ethische commissie van de FIFA op het rapport van Michael Garcia, die onderzocht of er sprake was van omkoping bij de toewijzing van de komende twee mondiale eindtoernooien.

Volgens Eckert hebben verschillende kandidaat-organisatoren zich niet correct gedragen in de campagne. Op de uitslag van de verkiezing zou dit echter geen invloed hebben gehad, waardoor een nieuwe stemming niet nodig is. "Het gaat om gebeurtenissen van zeer beperkte omvang."

Individuen

Eckert stelt dat er geen bewijs is gevonden voor corruptie of deals tussen FIFA-leden. De rechter pleit er wel voor dat enkele individuen (leden van 'bidteams' en FIFA-bestuurders) worden aangeklaagd door Garcia.

"De FIFA kijkt uit naar het vervolg van de voorbereidingen voor Rusland 2018 en Qatar 2022 die overigens goed verlopen."

Met name de Engelse voetbalbond krijgt ervan langs in het rapport. De FA, die het WK 2018 naar Engeland wilde halen, zou de destijds invloedrijke Jack Warner hebben geprobeerd te paaien door onder meer een diner van de voetbalfederatie van de Caraïben te sponsoren voor een bedrag van 55.000 dollar.

"Het Engelse bidteam bleek steeds bereid te voldoen aan Warners verwachtingen", schrijft Eckert op basis van de informatie van Garcia. "Daardoor is het imago van het toewijzingsproces en dat van de FIFA beschadigd."

200.000 pagina's

Garcia, die tientallen mensen interviewde in een jaar tijd, rondde zijn werkzaamheden in september af. De jurist pleitte voor de volledige publicatie van het 350 pagina's tellende rapport, maar het uitvoerend comité van de FIFA ging om juridische redenen niet mee in die wens, al telt de gepubliceerde samenvatting liefst 42 pagina's.

In totaal verzamelde Garcia overigens 200.000 pagina's aan relevante informatie.

Qatar kreeg op 2 december 2010 de organisatie van het 22e WK voetbal toegewezen. Het oliestaatje rekende bij de stemming in Zürich af met de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Australië.

Rusland versloeg destijds naast Engeland de gezamenlijke bids van Nederland en België en Portugal en Spanje. Nederland krijgt geen kritiek, in tegenstelling tot onder meer Australië, de Verenigde Staten en Japan, al betreffen het wel kleine misstanden.

Met name rond de toewijzing van Qatar gonst het sindsdien van de geruchten over corruptie. Liefst vijf van de 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA die vier jaar geleden mochten stemmen zijn inmiddels afgetreden wegens corruptieverdenkingen.

Een van hen, de Qatarees Mohamed bin Hammam, zou volgens enkele Engelse media miljoenen dollars hebben betaald aan verschillende voetbalbestuurders. Garcia vond echter geen hard bewijs.

Doden

Over het WK 2022 is verder veel ophef ontstaan vanwege de belabberde arbeidsomstandigheden in Qatar. FNV Bouw meldde afgelopen week nog dat er nog altijd doden vallen bij de bouw van stadions en andere faciliteiten.

In januari van dit jaar berichtte de Britse krant The Guardian dat er in de twee voorgaande jaren zeker 382 Nepalese bouwvakkers zijn overleden bij de bouw van de stadions.

Vanwege de hoge temperaturen in Qatar is er ook een discussie gaande in welke periode van het jaar het toernooi moet worden gespeeld. De FIFA wil dat het WK in de winter plaatsheeft, maar februari 2022 is niet gewenst omdat dan ook al de Winterspelen plaatsvinden.

De clubs willen dat het WK in april en mei wordt afgewerkt.

Engelse bond accepteert niet dat FIFA integriteit in twijfel trekt | De belangrijkste 5 conclusies uit het FIFA-rapport