Als de politiek volgend jaar besluit de gokmarkt te reguleren, kunnen Nederlandse voetbalclubs een deel van de financiële achterstand op het buitenland inhalen.

Dat stellen Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, en Gerard Marsman, voorzitter van Coaches Betaald Voetbal, die dinsdag vanuit de voetbalwereld spraken bij een seminar over sport en online kansspelen.

"De politiek is naïef geweest omdat legaal gokken op websites in andere landen al heel lang mag. Ze hebben het jaren tegengehouden en daarmee benadelen ze de sport. Al dat geld gaat nu naar het buitenland", foetert Gerbrands.

Marsman vindt dat Nederland 'zichzelf tekort doet'. "We nemen onszelf in de maling. De wereld van het online gokken is veranderd en daar moeten we in mee. Zolang we zorgen dat alles netjes gaat, heeft niemand er problemen mee."

Rijker

Het kabinet wil de legalisering van online gokken volgend jaar al doorvoeren, maar wacht nog af of een wetsvoorstel hierover door de Tweede Kamer komt. Als dat gebeurt, mogen buitenlandse aanbieders een licentie aanvragen om in Nederland kansspelen aan te bieden.

Dat zorgt er ook voor dat die bedrijven geld in de Nederlandse sport kunnen steken. Volgens een onderzoek van Speel Verantwoord, de branchevereniging van online kansspelaanbieders, kan dat bedrag oplopen tot 100 miljoen euro per jaar. Dat geld komt binnen door sponsoring en het verkopen van de uitzendrechten.

Gerbrands: "Het is een interessante markt en wij zouden graag met die bedrijven praten. In Engeland wordt de ene na de andere club steeds rijker en wij worden dat niet. Het zal in eerste instantie nog geen spectaculaire bedragen opleveren, maar niemand in het internationale voetbal begrijpt waarom Nederland dit nog niet heeft."

Goksites willen de beelden van wedstrijden gebruiken zodat fans live weddenschappen kunnen afsluiten op bijvoorbeeld de maker van het eerste doelpunt. "De plannen daarvoor liggen bij FOX al jaren klaar. We kunnen er alles van vinden, maar het is een onderdeel van de economie in de voetbalsport."

Matchfixing

Tegenstanders van legalisering wijzen op het gevaar van verslaving onder gokkers en matchfixing onder sporters. Gerbrands pleit ervoor om meer voorlichting te geven om het manipuleren van wedstrijden te voorkomen.

Marsman, die als trainer in China naar eigen zeggen matchfixing zag gebeuren, stelt meer maatregelen voor.

"Ik heb al een aantal spelerscontracten gezien waar een paragraaf over matchfixing in opgenomen is en dat zou standaard moeten gebeuren. Het is makkelijker om met dit soort situaties om te gaan wanneer we ervoor gewaarschuwd zijn, want voor sommigen is dit heel aantrekkelijk."

"Het is daarom ook zaak om alles goed te controleren. Er moet een overkoepelend orgaan zijn die dat doet en niet een paar zoals nu het geval is. De gokwereld en de sport moeten elkaar beschermen en dat kan alleen door alles zo transparant mogelijk te maken."

Matchfixing komt volgens Marsman in het Nederlandse betaalde voetbal niet voor. "Dat kan ik me niet voorstellen, al moet ik erbij zeggen dat we altijd afhankelijk zijn van een individu. We kunnen niet iedereen de hele dag controleren."