Een maand na de derde speelronde staat de vierde speelronde in de EK-kwalificatie voor de deur. Ditmaal hebben we niet te maken met een 'Week of football' omdat er ook vriendschappelijke duels worden afgewerkt. Tussen 14 en 16 november vinden de kwalificatiewedstrijden plaats.

Er zijn zeven landen die na drie wedstrijden de maximale score van negen punten hebben: IJsland, Tsjechië, Slowakije, Engeland, Noord-Ierland, Kroatië en Italië.

Tijdens de voorgaande speelrondes vond er een aantal verrassingen plaats. Zo liepen de Oranje-spelers na de wedstrijden tegen Tsjechië en IJsland als verliezers van het veld en staan ze na drie wedstrijden op slechts drie punten.

Spanje ging verrassend onderuit tegen Slowakije, maar herpakte zich met een 4-0 zege op Luxemburg. Wereldkampioen Duitsland sprokkelde in drie wedstrijden slechts vier punten bij elkaar. De Duitsers verloren in Polen en speelden in eigen huis gelijk tegen Ierland.

Hoewel het deelnemersveld op het EK is uitgebreid naar 24 landen, hebben Nederland, Duitsland en in mindere mate Spanje de drie punten hard nodig. Een misstap is nog niet meteen fataal, maar directe plaatsing zou bij een nederlaag wel in het geding komen.

De wedstrijden in de vierde speelronde worden afgewerkt van vrijdag tot en met zondag. De aanvangstijden zijn zoals gebruikelijk om 18.00 uur en 20.45 uur.

België-Wales, Italië-Kroatië, Nederland-Letland en Tsjechië-IJsland zijn de duels die de meeste aandacht trekken.

Debutanten:

Bij Duitsland is 1. FC Köln-verdediger Jonas Hector (24) voor het eerst opgeroepen voor het Duitse elftal.

Saido Berahino (21) van West Bromwich Albion maakt voor het eerst deel uit van de Engelse selectie.

Anderlecht-middenvelder Dennis Praet (20) staat voor zijn debuut bij de Belgische ploeg.

Bij Italië kunnen maar liefst drie spelers hun debuut maken. Emiliano Moretti (Torino), Andrea Bertolacci (Genoa) en Roberto Soriano (Sampdoria) maken alledrie voor het eerst deel uit van de Italiaanse equipe.

Het programma per poule:

Poule A

Nederland komt zondag in de Amsterdam Arena uit tegen Letland. Voor Oranje een cruciaal duel om nog zicht te houden op directe plaatsing voor het EK. Als Nederland punten verspeelt, stapt bondscoach Guus Hiddink op. De topper gaat tussen Tsjechië en IJsland. Beide teams haalden tot dusverre de maximale score. Turkije-Kazachstan is het andere affiche in poule A.

Poule B

In groep B gaat Wales aan de leiding met zeven punten. Gareth Bale en consorten gaan op bezoek bij België, dat vier punten heeft. De 'Rode Duivels' hebben één wedstrijd minder gespeeld. Nummer twee Israël ontvangt Bosnië-Herzegovina, dat tot dusver teleurstelt met twee punten. Verder staat Cyprus-Andorra op het programma.

Poule C

Slowakije, dat tot dusver de volle buit heeft, speelt in en tegen Macedonië. Bij winst zetten de Slowaken een grote stap richting het EK, waar zij nog nooit actief waren. Nummer twee Spanje treedt in Huelva aan tegen laagvlieger Wit-Rusland en komt bij winst in rustiger vaarwater. Luxemburg-Oekraïne is het andere treffen in groep C.

Poule D

Duitsland gaat op jacht naar eerherstel na de eerdere averij tegen Polen en Ierland. De regerend wereldkampioen doet dat tegen Gibraltar, hetgeen op papier een gemakkelijke opdracht moet zijn. Koploper Polen gaat op bezoek bij Georgië, dat drie punten behaalde in drie wedstrijden. Verder staat er nog een interessant duel tussen Schotland en Ierland op de rol. Ierland is medekoploper met zeven punten en Schotland staat net als Duitsland op vier punten.

Poule E

In poule E gaat Engeland na drie wedstrijden fier aan kop. De Engelsen behaalden negen van de negen punten en spelen zaterdag in Londen tegen nummer twee Slovenië. Voetbaldwerg San Marino neemt het op tegen Estland en Zwitserland probeert zich na een tegenvallende start te herpakken door te winnen van Litouwen.

Poule F

Poule F staat bol van de spanning. Noord-Ierland pakte tot dusver de volle buit met negen punten, maar de achtervolgers staan dicht bij elkaar. Noord-Ierland speelt in Roemenië een duel om de koppositie. De Roemenen staan tweede met zeven punten. Finland en Hongarije, die beide op vier punten staan, vechten in Boedapest een duel uit en het matig presterende Griekenland komt thuis in actie tegen Faeröer.

Poule G

In poule G gaat Oostenrijk verrassend aan de leiding met zeven punten. Zaterdag zal Oostenrijk het opnemen tegen naaste belager Rusland, dat de Oostenrijkers met vijf punten op de voet volgt. Zweden, dat eveneens op vijf punten staat, reist af naar Montenegro. De twee kleintjes in deze poule, Moldavië en Liechtenstein, staan in Chisinau tegenover elkaar.

Poule H

Poule H telt twee koplopers die beide nog geen steek lieten vallen; Kroatië staat samen met Italië bovenaan. De Kroaten kregen tot dusver zelfs geen enkele tegentreffer te verwerken. Zondag staan de koplopers in Milaan tegenover elkaar. Noorwegen staat derde met zes punten en komt tegen Azerbeidzjan in actie. Bulgarije treft in eigen huis het nietige Malta.

Poule I

In de enige groep waar maar vijf teams uitkomen zijn Denemarken en Albanië gedeeld koploper met vier punten. Portugal, dat na twee wedstrijden drie punten heeft, treedt thuis aan tegen Armenië. Servië staat door de gestaakte wedstrijd tegen Albanië op slechts één wedstrijd en één punt. Een rondvliegende drone met een vlag van Groot Albanië zorgde voor veel tumult, zowel op als rond het veld. Het Servië van bondscoach Dick Advocaat speelt vrijdag tegen koploper Denemarken.