Ricardo van Rhijn zit deze week voor het eerst sinds ruim een jaar weer bij Oranje. De verdediger van Ajax is naar eigen zeggen een betere speler geworden in de tussentijd.

"Ik kom hier een stukje rijper binnen, toen was het allemaal nieuw voor me. Ik heb daarna een mindere periode achter de rug die ook wel goed voor me was", zegt de 23-jarige Van Rhijn in gesprek met NU.nl.

"Het is natuurlijk hartstikke mooi om na een jaar weer voor Oranje te spelen. Het voelt als een beloning voor mijn redelijke spel de afgelopen weken. Die waardering van anderen is prettig."

Van Rhijn is verkozen boven Daryl Janmaat, die met zijn transfer van Feyenoord naar Newcastle United juist een stap hogerop heeft gemaakt.

"Natuurlijk staat de Engelse competitie hoger aangeschreven dan de Nederlandse, maar het is ook belangrijk hoe iemand zich als individu ontwikkelt. Janmaat deed het juist heel goed bij Oranje toen hij bij Feyenoord speelde."

Verplicht

Zeven interlands onder de vorige bondscoach Louis van Gaal heeft Van Rhijn achter zijn naam staan. Met diens opvolger Guus Hiddink maakt hij deze week voor het eerst kennis en dat in een roerige periode.

"Die druk ken ik wel een beetje en daar heb ik met Ajax ook vaak mee te maken. Het is wel de eerste keer dat ik een coach heb die zegt te vertrekken als we niet winnen, maar dat is nu eenmaal zo."

Hiddink meldde vrijdag namelijk op te stappen bij een nederlaag of een gelijkspel in het EK-kwalificatieduel met Letland. "We zijn ook verplicht om die wedstrijd te winnen."

Voor Van Rhijn zou het maken van speelminuten een bonus zijn, ook al is dat alleen in het oefenduel van woensdag met Mexico. "Ik speel liever wedstrijden waar het erom gaat, maar een interland is een interland en die komt mooi achter mijn naam te staan."

"Het is wat dat betreft als jonge jongen nog steeds een hele eer om hier te zijn en we zien wel of dat tot minuten leidt."

Robben: 'Spelers Oranje moeten nu opstaan, niet wegkruipen' | Promes steunt Hiddink: 'Zijn woorden motiveren ons' | Teruggekeerde Vlaar vol vertrouwen dat het goedkomt met Oranje