FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft niet gezegd dat het WK van 2022 Qatar wordt ontnomen en ook niet dat hij bestuurders van het land bestraft vanwege eventuele betrokkenheid bij de Islamitische Staat (IS).

Dat verklaart een woordvoerder van de wereldvoetbalbond maandag in de International Business Times.

Verschillende media, waaronder het Duitse Der Spiegel, kwamen met het nieuws naar buiten dat Blatter zich in oktober tijdens een etentje met de voetbalbond van Noorwegen had laten ontvallen dat het WK 2022 aan de neus van Qatar voorbij zou gaan.

Behalve de hitte in Qatar leidden de laatste maanden ook geruchten over omkoping bij de toewijzing van het toernooi in 2022 tot discussie.

De ethische commissie van de FIFA bestudeert al enige tijd een uitgebreid rapport over omkooppraktijken bij de toewijzing van de eindronde.

Verschillende media beweerden eind september echter dat er niet genoeg bewijs was gevonden om Qatar het WK te ontnemen. Wel zouden enkele individuele FIFA-leden laakbaar gedrag hebben vertoond.

IS

De FIFA benadrukte ook met klem dat Blatter tijdens het diner in oktober Qatar niet in verband heeft gebracht met IS. Volgens geruchten zou de Zwitser Qatar willen straffen voor betrokkenheid bij financiering van de terroristische groepering.

"Op geen enkele wijze heeft de voorzitter van de FIFA Qatar geassocieerd met IS. De sfeer bij het diner met de leden van het directiecomité van de voetbalbond van Noorwegen was aangenaam, vriendelijk en relaxed."