Zakaria Labyad keerde zondag tegen Feyenoord na zes weken blessureleed terug bij Vitesse. De Marokkaanse international vindt dat het elftal er flink op vooruit is gegaan.

"Als we kijken naar hoe dominant wij nu spelen, zijn we verder dan in de tweede helft van vorig seizoen", concludeert de middenvelder, die begin dit jaar naar Arnhem kwam, in gesprek met NU.nl.

Vorig seizoen stond Vitesse na twaalf speelrondes tweede en bekleedde het in de winterstop dezelfde positie, nu bezet de club slechts plek elf. Desondanks ziet Labyad juist groei.

"Ik denk dat we als team goed presteren. Eigenlijk is er sinds de grote overwinning op Dordrecht eind september een goed gevoel in het elftal ontstaan, alleen gaat het scoren nu weer lastig."

Vertrouwen

De 21-jarige Labyad hoopt de komende weken Vitesse naar een hogere plaats op de ranglijst te brengen. Coach Peter Bosz bracht hem verrassend snel na een vervelende spierblessure.

"Dat is lekker en daar spreekt veel vertrouwen van de trainer uit. Ik ben hem dankbaar voor hoe hij me de laatste weken heeft gesteund. Hij was veel met me bezig."

"Het was de eerste keer in mijn carrière dat ik er zo lang uit lag en het was lastig om elke dag te vrezen dat het er weer in zou schieten bij een sprint. Gelukkig is dat probleem helemaal weg, ik kan alles doen."

Ebola

Labyad is door Vitesse tot het einde van dit seizoen gehuurd van Sporting Portugal. De voormalig PSV'er doet nog geen uitspraken over zijn toekomst in Lissabon. "Dat houd ik tussen mij en mijn naaste omgeving."

Hij volgt zijn club wel in de Champions League, waar Sporting derde staat in groep G en nog kans maakt om te overwinteren. "Zeker, ik heb weleens contact met hen en ze blijven me volgen. Bij de winst op Schalke 04 zag ik vorige week het Sporting dat iedereen wil zien."

Komende week meldt Labyad zich bij Marokko voor de interlands tegen Zimbabwe en Benin. Het zal onrustig zijn in het land nu besloten is om de organisatie van de Afrika Cup uit handen te geven vanwege ebola. "Ik kan het wel begrijpen. Als daar ebola aanwezig is, is het niet mogelijk om de Afrika Cup te spelen."

Een officieel signaal hebben de spelers nog niet van de Marokkaanse bond gekregen. "Maar we hebben het er wel over. Ik zit maandag 3,5 uur met Karim El Ahmadi van Feyenoord in het vliegtuig en we hebben genoeg te bespreken."