Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Qatar 2022

'Temperaturen in Qatar vallen mee bij WK 2022 in mei'

De ECA, de belangenvereniging voor voetbalclubs, benadrukt donderdag dat het WK 2022 in Qatar in mei moet worden gespeeld.
Door NU.nl

Een eindtoernooi in die maand heeft volgens de ECA relatief weinig gevolgen voor de voetbalkalender. Bovendien vallen de temperaturen in die periode van het jaar mee in vergelijking met later in het jaar.

In de avonduren is het in mei rond de dertig graden Celsius in Qatar, tien graden minder dan in juni en juli, de vaste maanden van een WK.

"De hitte is dan zelfs minder extreem dan tijdens de WK's in Mexico (1970, 1986), de Verenigde Staten (1994) en Brazilië (2014)", licht ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge toe aan Reuters.

23.00 uur

De ECA denkt aan een WK tussen 28 april en 29 mei, waarbij er ook nog om 23.00 uur 's avonds wedstrijden beginnen. "Naar onze mening is dit de beste optie. Er wordt gelet op de temperatuur en we houden het traditionele 'clubseizoen' zoveel mogelijk in stand."

Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA heeft al vaak laten doorschemeren dat een 'zomers' WK wat hem betreft geen optie is.

Een WK in de winter heeft als nadeel dat de competities ongeveer twee maanden moeten worden stilgelegd. Bovendien vinden in februari 2022 met de Olympische Winterspelen al een ander groot sportevenement plaats.

"De impact op de Champions League blijft beperkt in ons voorstel", stelt Rummenigge. "Bovendien hebben de Spelen helemaal geen last van het WK. We moeten dit serieus overwegen, het is een haalbare oplossing."

Taskforce

De belangenvereniging denkt dat de competities in 2021 twee weken eerder dan normaal moeten beginnen. Bovendien dienen er extra midweekse speelrondes te worden gepland.

De ECA zal het voorstel maandag toelichten bij de taskforce die de FIFA heeft ingesteld om tot een juiste maand te komen voor het WK 2022.

Aanbevolen artikelen