FC Twente heeft woensdagavond op zeer moeizame wijze de achtste finales van de KNVB-beker bereikt.

De Tukkers namen in Deventer de strafschoppen beter dan Go Ahead Eagles nadat de wedstrijd in 0-0 eindigde.

Twente speelde vanaf de 54e minuut met een man meer toen Xandro Schenk zijn tweede gele kaart kreeg bij de thuisploeg.

Jop van der Linden miste namens Go Ahead de eerste penalty van de serie. Orlando Engelaar benutte de beslissende strafschop voor Twente.

Niet scherp

FC Twente had dringend behoefte aan een overwinning, na drie duels in de eredivisie zonder zege. De nederlaag zondag bij Excelsior (2-1) was voor trainer Alfred Schreuder aanleiding om de nodige wijzigingen in zijn basisteam aan te brengen. 

Keeper Sonny Stevens, Darryl Lachman, Dico Koppers en Youness Mokhtar mochten aan het duel beginnen. Eerste doelman Nick Marsman, Robbert Schilder, Tim Breukers en Ryo Miyaichi dienden op de bank plaats te nemen.

FC Twente was vanaf de aftrap de betere ploeg in Deventer. De nummer acht van de eredivisie liet voor de rust echter nogal wat kansen liggen. Met name Luc Castaignos en Kyle Ebecilio waren in het strafschopgebied van de Eagles niet scherp genoeg.

Capituleren

Na de pauze leek Go Ahead reddeloos verloren toen Schenk voor de tweede keer in de fout ging. Gedragen door het fanatieke thuispubliek bleef de ploeg van trainer Foeke Booy echter in een bekerstunt geloven.

FC Twente was na ruim een uur twee keer dicht bij de openingstreffer. Eerst schoot Hakim Ziyech op de paal, twee minuten later deed Castaignos hetzelfde. Het deerde Go Ahead allemaal niet. Op karakter knokte de thuisclub zich naar de verlenging.

Het overwicht van de bezoekers hield ook in het extra halfuur aan, maar Go Ahead en zeker ook doelman Mickey van der Hart weigerde te capituleren. Het bereiken van de strafschoppenreeks was voor de thuisclub een morele zege.

Van der Linden, normaal gesproken de specialist bij Go Ahead, zag zijn inzet gekeerd worden door Stevens. Van der Hart had aan de andere kant pech dat de penalty van Robbert Schilder via de paal en zijn handschoen in het doel belandde.

Bekijk de uitslagen en het programma van de KNVB-beker | 'Matchwinner' Engelaar: 'Heerlijk om van waarde te zijn'