Volgens Ditmir Bushati, minister van buitenlandse zaken van Albanië, zijn de spelers van de Albanese ploeg tijdens het EK-kwalificatieduel in en tegen Servië niet alleen belaagd door supporters, maar ook door Servisch veiligheidspersoneel.

"Ook het veiligheidspersoneel, dat de veiligheid in het stadion moest waarborgen, was betrokken bij fysiek geweld tegen onze spelers", schrijft Bushati woensdagavond in een statement.

Eerder op woensdag legde de Servische minister Ivica Dacic alle schuld bij Albanië. Hij noemde de drone met de Albanese vlag, die in de 41e minuut van de wedstrijd het stadion binnen kwam gevlogen, een 'pure provocatie'. Als reactie op de vlag belaagden Servische supporters de Albanese spelers, waarna het duel gestaakt werd.

Bushati is niet mals in zijn weerwoord. "Gastvrijheid, een heilige eigenschap op de Balkan, is hier in een onsportieve en haatdragende sfeer vertrapt", schrijf hij.

Volgens de minister waren er meerdere misstanden. Zo is een Albanese afvaardiging zonder opgaaf van reden vastgehouden op de luchthaven van Belgrado, waar de wedstrijd dinsdag gespeeld werd. Hij wijst er daarnaast op dat de sfeer in het stadion al voordat de drone kwam aanvliegen zeer vijandig was.

"De Servische supporters riepen hatelijke en bedreigende dingen als: 'dood de Albanezen'. Ze kwamen zelfs dicht bij de VIP-plaatsen met Albanese gasten om dreigende taal te uiten."

Onderzoek

Op de terugweg zou de Albanese selectie en andere Albanezen opnieuw onnodig lang vastgehouden zijn op het vliegveld. De minister betreurt bovendien dat de Servische autoriteiten het geweld in het stadion niet veroordelen en zegt de UEFA alle medewerking te willen verlenen bij een onderzoek naar de rellen.

Eerder op woensdag meldde de UEFA al dat een onderzoek gestart is. Zowel Albanië als Servie moet vrezen voor een straf, omdat de Europese voetbalbond stelt dat beide landen schuld hebben aan de incidenten.

Servische minister geeft Albanië schuld van rellen | Aanvoerder Cana: 'Albanië kwam hier niet om te vechten' | Gudelj: 'Ik snap dat de Albanezen binnen bleven'