Nederland is niet de enige WK-deelnemer met problemen in de EK-kwalificatie. Hoewel de voorronde pas drie duels onderweg is, hebben nog maar drie van de twaalf Europese 'WK-landen' een maximale score.

De landen met een perfecte start zijn Engeland, Kroatië en Italië, teams voor wie het WK al na de eerste ronde voorbij was.

Griekenland (één punt) kent een dramatisch begin van de EK-voorronde met slechts één punt uit drie wedstrijden. Ook Bosnië (twee punten) wacht nog op de eerste overwinning op weg naar het eindtoernooi in Frankrijk.

Nederland, Zwitserland en Portugal bezitten ook nog maar drie punten, waarbij aangetekend dat de Zuid-Europeanen slechts twee wedstrijden afwerkten.

Wereldkampioen Duitsland en Spanje lieten ook al één of meerdere steken vallen.

Tekenend is dat van de negen koplopers in de voorronde er liefst zeven niet actief waren op het WK: Tsjechië, Wales, Slowakije, Polen, Noord-Ierland, Oostenrijk en Albanië.

Op basis van de huidige standen kunnen Zwitserland en Griekenland het EK vergeten en zijn Duitsland, België, Portugal en Nederland tot de play-offs veroordeeld.

EK-organisator Frankrijk is uiteraard buiten beschouwing gelaten.

Punten WK-deelnemers in EK-voorronde:

'Blind moet Oranje nu al overnemen van Hiddink'