Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente blijkt mede-eigenaar te zijn van de Chileense middenvelder Felipe Gutierrez. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur.

Volgens de beleidsbepaler van de Tukkers is er van enige belangenverstrengeling geen sprake. "Wij hebben dat gevoel helemaal niet. De belangen lopen parallel."

"De investeerdersgroep heeft belang bij het verkopen van de voetballer en FC Twente heeft belang bij de verkoop van die speler", laat Munsterman weten in de uitzending, die dinsdagavond om 22.00 uur begint.

FC Twente kocht Gutierrez in 2012 voor een bedrag van 2,8 miljoen euro, waarbij 30 procent van de transferrechten in bezit bleef van zijn vroegere club Universidad Catolica. Acht investeerders, onder wie Munsterman en drie van zijn commissarissen, legden ieder vier ton op tafel.

De club meldde destijds dat de transfer mogelijk werd gemaakt door externe financiers. Voor deze transactie is een constructie via Cyprus opgezet, zo blijkt uit de tv-reportage. "De mensen van buiten Twente die hier aan hebben meegedaan stelden het niet op prijs dat hun namen naar buiten zouden komen", zegt commissaris Aldo van der Laan.

De KNVB komt in 2015 met strengere regelgeving inzake de financiële banden van bestuursleden en commissarissen met de eigen club.

Geblesseerd

Gutierrez, die het met Chili op het WK van afgelopen zomer in Brazilië opnam tegen Oranje, tekende destijds een vijfjarig contract. De middenvelder kwam dit seizoen vanwege een knieblessure nog niet in actie namens de ploeg van trainer Alfred Schreuder.