Jong Oranje is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor het EK onder-21. Na de nederlaag van vorige week (2-0) ging de ploeg van bondscoach Adrie Koster ook in het tweede play-offduel onderuit tegen Portugal: 5-4.

Daardoor maken de Nederlandse beloften ook geen kans meer op deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Voor Koster betekende het bovendien zijn vierde nederlaag op rij nadat hij Albert Stuivenberg, die in het kielzog van Louis van Gaal naar Manchester United vertrok, opvolgde als bondscoach van Jong Oranje.

In Paços de Ferreira bleken de generatiegenoten uit Portugal in een doelpuntrijk duel te sterk voor het veerkrachtige maar defensief labiele Jong Oranje, dat afgelopen donderdag nog op pijnlijke wijze roemloos onderuitging in Alkmaar.

Koster had ten opzichte van het heenduel vijf wijzigingen in de basisopstelling doorgevoerd. Zo moest de keuzeheer het onder meer stellen zonder de geblesseerden Luc Castaignos en Sven van Beek en mocht Wout Weghorst opdraven als spits.

Ook met de vernieuwde ploeg keek Jong Oranje al snel weer tegen een achterstand aan. Een vrije trap vanaf de zijkant werd in de dertiende minuut eenvoudig binnengewerkt door Ruben Vezo. Vrijwel direct na de aftrap trok Weghorst de stand al weer gelijk door een voorzet van Jetro Willems tegendraads in te koppen.

Veerkracht

De hoop op een spannende wedstrijd leek echter van korte duur voor Jong Oranje, want in de twintigste minuut nam de thuisploeg opnieuw de leiding. De volledig vrijstaande Ruben Neves kopte een hoekschop achter Hahn, waardoor drie doelpunten nodig waren voor een EK-ticket.

Op slag van rust trokken de Nederlandse talenten de stand opnieuw gelijk in Paços de Ferreira. Verdediger Terence Kongolo kopte bij de eerste paal hard binnen, maar vlak na de hervatting moest Jong Oranje de volgende tegentreffer al weer incasseren nadat Ricardo Pereira profiteerde van slordig verdedigen van Kongolo en aanvoerder Karim Rekik.

Na ruim een uur spelen bracht Nathan Aké voor de derde keer de gelijkmaker op het scorebord door een corner tegen de touwen te werken, maar niet veel later lag de 4-3 aan de andere kant al weer in het net dankzij opnieuw Pereira. Bernardo Silva breidde de marge in de slotfase nog verder uit, waarna Aké de eindstand vanaf de strafschopstip bepaalde op 5-4.

Door de 7-4 overwinning over twee wedstrijden mag de ploeg van bondscoach Rui Jorge in juni aantreden op het EK onder-21 van 2015. De Nederlandse beloften ontbreken in Tsjechië en zijn als gevolg daarvan ook afwezig op het olympische voetbaltoernooi.

Koster teleurgesteld na mislopen EK onder-21: 'Doel niet gehaald'