Het Nederlands elftal ging maandag met 2-0 onderuit tegen IJsland. De verliesbeurt scoort hoog op de lijst van pijnlijke nederlagen van Oranje in een EK- of WK-kwalificatie.

1. Ierland-Nederland (1-0), WK-voorronde 2001
De laatste keer dat Oranje schitterde door afwezigheid op een eindtoernooi was in 2002. Nederland kwam een zwakke start in een poule met Ierland en Portugal niet meer te boven. Het doek viel op Lansdowne Road en de beul van Oranje luisterde naar de naam Jason McAteer. Enkele maanden na dit echec diende bondscoach Louis van Gaal zijn ontslag in.

2. Nederland-Luxemburg (1-2), EK-voorronde 1963
Eigenlijk kon het niet misgaan met spelers als Eddy Pieters Graafland, Piet Keizer, Tonnie Pronk en Cor Veldhoen. Oranje lootte in de tweede kwalificatieronde het toen ook al bescheiden Luxemburg, dat dankzij een bye tot dit stadium was doorgedrongen. Nadat het groothertogdom zijn thuisvoordeel had verkocht - dat kon toen nog - leek Oranje helemaal zeker van de volgende ronde. Luxemburg sleepte in Amsterdam echter een 1-1 gelijkspel uit het vuur en stuntte vervolgens met een 2-1 winst in Rotterdam.

3. Wit-Rusland-Nederland (1-0), EK-voorronde 1995
Twee weken nadat Ajax de Champions League-won, leed een vooral uit Ajacieden bestaand Nederlands elftal een pijnlijke nederlaag op weg naar het EK in Engeland. Debutant Edwin van der Sar ging niet vrijuit bij de goal van Sergei Gerasimets. Daarmee waren de wittebroodsmaanden van bondscoach Guus Hiddink definitief verpest. Door een sterke eindsprint haalde Oranje alsnog het eindtoernooi. 

4. IJsland-Nederland (2-0), EK-voorronde 2014
Het moet wel heel raar lopen wil Nederland met de nieuwe opzet van het EK (de UEFA nodigt naast gastheer Frankrijk liefst 24 landen uit) het toernooi in 2016 missen. Voorlopig loopt het raar. Nederland moest maandag voor het eerst zijn meerdere erkennen in een land dat minder dan 350.000 inwoners telt. Oranje heeft nu zes van zijn laatste zeven EK-duels (eindronde of kwalificatie) verloren.

 

5. Polen-Nederland (4-1), EK-voorronde 1975
De interland die zorgde voor een conflict tussen het Amsterdamse en Eindhovense smaldeel in Oranje. Johan Cruijff en Johan Neeskens meldden zich later en bondscoach George Knobel legde even de training stil om het duo van FC Barcelona welkom te heten, tot onbegrip van Jan van Beveren en Willy van der Kuijlen. In deze sfeer ging vicewereldkampioen Nederland met liefst 4-1 onderuit. Gevolgen had de nederlaag niet, Nederland was 'gewoon' van de partij op het EK 1976.

6. Noorwegen-Nederland (2-1), WK-voorronde 1992
Na het EK 1992, waar Oranje strandde in de halve eindstrijd, nam Dick Advocaat de taken over van Rinus Michels. Onder leiding van de nieuwe bondscoach draaide het aanvankelijk slecht. Dieptepunt van deze periode was de 2-1 nederlaag in Oslo. Nederland maakte dankzij Dennis Bergkamp een vroege achterstand nog ongedaan, maar een kwartier voor tijd zorgde Göran Sörloth voor de beslissing.

7. Joegoslavië-Nederland (2-0), EK-voorronde 1971
Een schande kon deze verliesbeurt tegen een gouden generatie Joegoslaven niet worden genoemd, maar zonde was het wel dat spelers als Neeskens, Cruijff, Willem van Hanegem en Wim Jansen hun debuut op een groot toernooi moesten uitstellen. In de beginfase van de EK-periode werd Oranje genekt door het gegeven dat slechts vier landen deel mochten nemen aan het eindtoernooi.

8. Nederland-Hongarije (0-3), WK-voorronde 1961
Natuurlijk stond het Hongaarse voetbal er ruim vijftig jaar geleden veel beter voor dan nu. Toch was de 3-0 thuisnederlaag een flinke tegenvaller, zeker de manier waarop de 'Magische Magyaren' achteloos afstand namen in de eerste helft. Halverwege was de eindstand al bereikt in De Kuip. Ruim een half jaar later speelde Oranje knap met 3-3 gelijk in de return. Het bleek niet genoeg voor een WK-ticket.

9. Schotland-Nederland (1-0), EK-voorronde 2003
Op de dag zelf was deze verliesbeurt in de strijd om een EK-ticket heel pijnlijk, maar de gevolgen bleken nihil. In de return in de Amsterdam Arena zegevierde een herboren, verjongd Oranje namelijk met 6-0 dankzij een ontketende Wesley Sneijder. De 1-0 nederlaag in Glasgow was zo pijnlijk omdat bondscoach Dick Advocaat al onder vuur lag na een moeizame campagne in de voorronde.

10. Nederland-België (2-1), WK-voorronde 1985
Geen nederlaag, wel de moeder aller pyrrusoverwinningen. Oranje had de eerste ontmoeting in de strijd om een WK-ticket met 1-0 verloren en wist dus wat het te doen stond in De Kuip. Door treffers van Peter Houtman en Rob de Wit leek het team van bondscoach Leo Beenhakker af te stevenen op het WK. Vlak voor tijd had Georges Grün echter het laatste woord. Voor onder anderen Ben Wijnstekers, Michel van de Korput en Houtman betekende het de laatste kans op een eindtoernooi.