Bert van Oostveen gaat zo spoedig mogelijk om de tafel zitten met bondscoach Guus Hiddink en diens staf.

De directeur betaald voetbal van de KNVB is geschrokken van het optreden van het Nederlands elftal, maandag in Reykjavik tegen IJsland (2-0).

Door de tweede nederlaag in drie kwalificatiewedstrijden is het EK van 2016 ineens ver weg voor de nummer drie van het afgelopen WK.

''Daar waar we het de vorige keer als een incident hebben betiteld, begint het nu een structureel karakter te krijgen'', zei Van Oostveen dinsdag kort voor de terugvlucht naar Amsterdam. ''Dat betekent dat we sneller zullen gaan evalueren dan de vorige keer.''

Bekijk de reactie van Van Oostveen:

Scherper

Oranje staat momenteel derde in groep A en dreigt play-offs te moeten spelen om deelname aan het EK in Frankrijk. De achterstand op koplopers IJsland en Tsjechië bedraagt al zes punten.

Van Oostveen wilde amper twaalf uur na de dramatische uitglijder tegen IJsland slechts een korte reactie geven, maar maakte wel duidelijk dat het zo niet langer kan bij Oranje. 

''Ik heb, denk ik, hetzelfde gezien als jullie. We zullen gaan evalueren en dat zal scherper en sneller zijn dan de vorige keer. Op basis daarvan komen we wel weer bij jullie terug", aldus Van Oostveen tegen de aanwezige pers.

Zwakste start ooit

Hiddink verloor in zijn tweede periode als bondscoach tegen IJsland voor de derde keer in zijn eerste vier interlands. Eerder ging het EK-kwalificatieduel met Tsjechië (2-1) verloren evenals de oefenwedstrijd tegen Italië (2-0). Alleen Kazachstan werd vrijdag verslagen in de EK-voorronde.

De 67-jarige Hiddink beleeft daarmee de zwakste start ooit van een bondscoach bij het Nederlands elftal. Ook in 1995 begon hij tijdens zijn eerste termijn slecht met drie nederlagen en een overwinning in zijn eerste vier duels. Destijds was het doelsaldo alleen iets beter.

Top 10: Pijnlijke nederlagen Oranje in de voorronde | Hiddink vestigt negatief record met zwakke start