Zowel de buitenlandse als de Nederlandse kranten zijn verbaasd over de zwakke start van het Nederlands elftal in de EK-voorronde. Maandag moest Oranje in IJsland zijn meerdere erkennen.

De Duitse boulevardkrant Bild pakt welhaast vanzelfsprekend uit met een uitroepteken in de kop: '2-0! Island macht auch Holland platt'.

"De nummer drie van het WK heeft al zes punten achterstand op een plaats die rechtstreeks leidt tot EK-kwalificatie! De Nederlanders, met de sterren Robben, Van Persie en Sneijder, hadden niets in te brengen en verloren verdiend van de moedige Scandinaviërs."

Volgens Bild is een EK zonder Nederland mogelijk. "Duidelijk is dat Oranje zich geen fout meer kan permitteren wil het over twee jaar erbij zijn in Frankrijk."

De Engelse kwaliteitskrant The Guardian heeft het over een 'world cup hangover’ van Nederland.

"Oranje had het heel lastig na de openingstreffer van IJsland. Alleen Arjen Robben leek de sleutel voor een ommekeer in handen te hebben, de juiste afstemming ontbrak echter. In de slotfase had IJsland zelfs nog verder kunnen uitlopen."

Het Spaanse Marca constateert dat er weinig valt af te dingen op de overwinning van IJsland. "Zowel voor als na rust had Nederland het meeste balbezit, maar de beste kansen waren voor de tegenstander."

Afstotelijk

Bij de Nederlandse kranten ontbreekt uiteraard de distantie. 'Afstotelijk Oranje gaat af in IJsland', kopt de Volkskrant. De Telegraaf spreekt over een "historische nederlaag''.

Vooral bondscoach Guus Hiddink moet het ontgelden. "De ploeg van Hiddink viel uit elkaar als een elftal van juffertjes. Afgetroefd door IJsland, een eiland met ongeveer twee procent van het aantal inwoners van Nederland'', analyseert de Volkskrant.

''Wat nu met Oranje, Guus?'', wil De Telegraaf weten. Trouw verzucht dat ''alles Hiddink op IJsland weer door de vingers was gegleden en dat hij werkelijk niets heeft om zich aan vast te houden - in het begin van een nu al heikele cyclus''.

Ook het AD spaart Hiddink niet. ''Crisis bij Oranje'', kopt de krant op de voorpagina. De trainer krijgt er flink van langs. ''Inspiratieloos en kwetsbaar oogt de Achterhoeker, zowel in zijn presentatie als in zijn coaching, alsof het heilige vuur stilaan gedoofd is in zijn lijf en leden.''

Hiddink 'diep teleurgesteld' na verlies Oranje | Hiddink in recordboeken met zwakke start