Johan Cruijff is geschrokken van de gebreken die bij de spelers van Jong Oranje aan het licht kwamen tijdens het cruciale EK-voorrondeduel met Jong Portugal.

"Er is nu veel kritiek op bondscoach Adrie Koster, maar hier is eigenlijk geen beginnen aan", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

"Je bent als coach kansloos als spelers niet in staat zijn om het a,b,c van het Nederlandse voetbal uit te voeren. Dat was ook de voornaamste reden dat Oranje in Brazilië ineens heel verdedigend ging voetballen en hoopte op bevliegingen van bepaalde spelers."

Jong Oranje verloor donderdag in Alkmaar met 2-0 van Jong Portugal, waardoor het veroveren van een EK-ticket onbegonnen werk lijkt. Dinsdag is de return.

Problemen

Volgens Cruijff is het positiespel van Nederlandse teams in het algemeen steeds meer rondspelen vanuit stilstand; de vuistregel om de bal één linie naar voren te spelen wordt genegeerd.

"Voetballers passen de bal naar elkaar, maar zelden met de intentie om iemand uit te spelen. Dus kom ik weer tot de conclusie, dat er in de opleiding veel mis gaat. Tot een bepaald niveau lukt het nog wel, maar een stap verder levert steeds meer problemen op", schrijft Cruijff.

"Ik vergelijk het met autorijden. Om de weg op te gaan heb ik een rijbewijs nodig, maar wil ik die Hamilton verslaan dan moet ik toch iets anders gaan sturen."

Van Beek moet ook afhaken bij Jong Oranje