Bondscoach Guus Hiddink heeft na het gewonnen EK-kwalificatieduel met Kazachstan (3-1) een verzoenend gesprek gevoerd met Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar om de vermeende kou tussen de twee aanvallers uit de lucht te halen.

De teleurgestelde Huntelaar maakte non-verbaal tijdens de wedstrijd zijn ongenoegen kenbaar nadat de captain van Oranje weigerde af te leggen en voor eigen glorie besloot te gaan. Van Persie probeerde middels een handgebaar de invaller de mond te snoeren.

"Dat soort dingen moet er meteen uit, het zijn grote mannen", zegt Hiddink voor de camera's van de NOS. "De heren zijn er goed uitgekomen."

Beide spelers lieten zelf direct na afloop van de wedstrijd in de Amsterdam Arena dat er geen sprake was van enige animositeit, al noemde Van Persie de reactie van Huntelaar wel 'een beetje overtrokken'. De spits van Schalke 04 zei dat hij altijd boos wordt wanneer hij de bal niet krijgt.

Afellay

Hiddink ziet weinig reden om maandagavond wijzigingen door te voeren in de basiself voor het treffen met IJsland. Daardoor lijkt Huntelaar opnieuw op de bank plaats te moeten nemen.

"Ik verwacht weinig veranderingen in de opstelling", verklapt de keuzeheer. "Alleen kleine pijntjes kunnen daar aanleiding voor geven." Ibrahim Afellay kreeg vrijdag tegen Kazachstan een flinke schop, maar lijkt in Reykjavik gewoon aan de aftrap te kunnen staan.

"Hij heeft nog wat last, maar ik verwacht geen probleem. Als het aan de bal ook goed gaat, kan hij starten. Zo niet, dan gaan we wat anders doen", aldus Hiddink.

Jaloers

Tegen IJsland hoopt de bondscoach weer aan te kunnen haken bij de koplopers in groep A. De winst tegen Kazachstan moet daarvoor de aanzet zijn, meent Hiddink. "Er zijn twee landen in onze groep met de volle winst (IJsland en Tsjechië, red.), daar moeten wij nu bij aanhaken."

Oranje begon de reeks richting de Europese eindstrijd met een nederlaag in Praag (2-1). "Daarom was ik ook zo pissig over die nederlaag", verklaart de Achterhoeker die bezig is aan zijn tweede termijn bij de KNVB.

"Je moet in de eerste wedstrijd in ieder geval een punt halen, anders loop je achter de rest aan. Door de winst op Kazachstan hebben we de eerste hobbel in de achtervolging genomen. Nu moeten we aanhaken en zorgen dat we niet tot het einde moeten knokken voor een plek bij de eerste twee."

Dat IJsland geen makkelijke tegenstander is, beseft Hiddink. "Vooral op het middenveld hebben ze een paar creatieve spelers rondlopen. Ze blijven vechten en hard werken, daarmee maken ze het iedere tegenstander moeilijk. IJsland heeft bovendien al zes punten en daar ben ik wel een beetje jaloers op."

Robben wil goed spel Oranje voortzetten tegen IJsland | Pieters valt af bij Nederlands elftal voor duel met IJsland | IJsland moet Sigurdsson mogelijk missen tegen Oranje