Daags na de laatste wedstrijden in de tweede speelronde van de EK-kwalificatie begint al weer de derde speelronde. Tot en met dinsdag komt bijna elk land in actie.

Tien landen hebben na twee speelrondes de volle buit van zes punten: Tsjechië, IJsland, Slowakije, Polen, Ierland, Engeland, Litouwen, Noord-Ierland, Kroatië en Italië.

Van dat tiental namen IJsland, Slowakije, Litouwen en Noord-Ierland nog nooit deel aan een EK. De nieuwe opzet - in 2016 doen er voor het eerst 24 landen mee aan het toernooi - biedt hen perspectief op een debuut.

De uitbreiding van het deelnemersveld betekent ook dat een misstap niet meteen fataal hoeft te zijn. Dat komt Duitsland, Spanje en Nederland goed uit. Verrassend genoeg zijn deze gerenommeerde voetbalnaties nu al hun ongeslagen status kwijt.

WK-deelnemer Zwitserland en Turkije moeten met nul punten uit twee wedstrijden wel al gaan oppassen.

De duels in de derde speelronde worden afgewerkt tussen zondag en dinsdag. De aanvangstijdstippen zijn telkens 18.00 uur en 20.45 uur.

Naast IJsland-Nederland zijn Bosnië-België, Denemarken-Portugal en Duitsland-Ierland de duels die het meest in het oog springen.

Het programma per poule:

Poule A

Nederland gaat maandag op bezoek bij IJsland. Oranje treft een aantal bekenden. Zo zal de verdediging te maken krijgen met Ajax-spits Kolbeinn Sigthorsson en voormalig sc Heerenveen-aanvaller Alfred Finnbogason, inmiddels actief voor Real Sociedad. Letland mag thuis aantreden tegen Turkije en Kazachstan speelt in Astana tegen Tsjechië, dat al afrekende met Nederland en Turkije.

Poule B

In Zenica staan Bosnië en België tegenover elkaar. Beide ploegen waren deze zomer actief in Brazilië op het WK. België strandde destijds in de kwartfinale tegen Argentinië en Bosnië werd in de groepsfase uitgeschakeld. Voor de 'Rode Duivels' betekent het de eerste test na het niemendalletje tegen Andorra. In Cardiff gaan Wales en Cyprus de strijd met elkaar aan, terwijl in de Pyreneeën Andorra en Israël de degens kruisen.

Poule C

Spanje hoopt zondag tegen Luxemburg de 2-1 nederlaag tegen Slowakije weg te poetsen. Voor het eerst in acht jaar verloor 'La Furia Roja' een kwalificatieduel. Het duel met het groothertogdom geeft Diego Costa de ideale kans om ook eens te scoren in dienst van Spanje. Na zes interlands staat de geboren Braziliaan nog droog. De Slowaken hopen in en tegen Wit-Rusland de koppositie te behouden. Oekraïne speelt thuis tegen Macedonië.

Poule D

Duitsland mag dinsdag na de 2-0 nederlaag tegen Polen in eigen huis aantreden tegen Ierland. In Warschau werd vooral duidelijk dat de wereldkampioen een afmaker mist. Vele kansen werden niet benut. Het nog zonder puntenverlies zijnde Polen krijgt Schotland, dat eindelijk weer eens op een eindtoernooi hoopt uit te komen, op bezoek en het kleine Gibraltar gaat het opnemen tegen Georgië.

Poule E

In poule E is Engeland uitstekend bezig. Van te voren werd er getwijfeld over de Engelsen, maar de 'Three Lions' wonnen de uitwedstrijd tegen Zwitserland en namen thuis simpel met 5-0 afstand van San Marino. In het derde duel wacht Estland. De Zwitsers hopen in San Marino van de hatelijke nul af te komen. Bij een tegenvallend resultaat zal de druk op de nieuwe bondscoach Vladimir Petkovic grote vormen aannemen. Litouwen en Slovenië vechten in Vilnius het andere duel uit.

Poule F

Griekenland geldt in poule F als favoriet, maar treft landen die door de nieuwe opzet kansen zien op een eindronde-optreden. De Grieken zijn bovendien slecht begonnen met één punt uit twee wedstrijden. Finland-Roemenië is zo'n duel tussen twee landen die hopen te profiteren van de soepelere kwalificatie-eisen. De Grieken spelen thuis tegen Noord-Ierland, dat ook een outsider is voor een plek op het EK. De andere wedstrijd gaat tussen Faeröer en Hongarije.

Poule G

Poule G kent drie koplopers met vier punten uit twee wedstrijden. Twee daarvan staan zondag tegenover elkaar. In Wenen speelt Oostenrijk tegen Montenegro. Rusland, de andere lijstaanvoerder, neemt het in eigen huis op tegen Moldavië. Zweden, dat slechts twee punten heeft, speelt in Solna tegen Liechtenstein.

Poule H

In poule H staat er een interessant treffen op de planning. Qua verwachte spanning is Malta-Italië geen opvallende wedstrijd, geografisch gezien kan het duel als een derby gezien worden. Graziano Pellè viel vrijdag niet in tegen Azerbeidzjan en wacht dus nog altijd op zijn debuut. Noorwegen speelt in Oslo tegen Bulgarije en Kroatië treedt thuis aan tegen Azerbeidzjan.

Poule I

Portugal kwam in poule I pas één keer in actie. De Portugezen verloren met 1-0 van Albanië, de wel heel verrassende koploper. Dinsdag zal Portugal het in Kopenhagen opnemen tegen Denemarken. Het andere duel gaat tussen Servië en Albanië. De formatie van bondscoach Dick Advocaat speelde zaterdag moeizaam met 1-1 gelijk tegen Armenië.