Van alle landen waartegen Oranje minimaal tien keer speelde heeft het de beste resultaten geboekt tegen IJsland, maandagavond de opponent in de EK-voorronde.

Het Nederlands elftal won liefst negen van de vorige tien ontmoetingen met de Scandinaviërs, hetgeen neerkomt op een winstmoyenne van 90 procent.

Alleen op 1 september 1982 moest Oranje een gelijkspel (1-1) toestaan aan IJsland. Dat bleek later een dure misstap in de strijd met Spanje om een EK 1984-ticket.

De op een na meest geliefde tegenstander van Nederland is Luxemburg. In 81 procent van de duels met het groothertogdom kwam Oranje als winnaar uit de bus. 

Finland (79 procent), Roemenië (69 procent) en Hongarije (59 procent) maken de top vijf van favoriete opponenten van het Nederlands elftal vol.

Er zijn 24 landen waarmee Oranje ten minste tien keer de degens kruiste. Portugal is de minst geliefde tegenstander met een winstpercentage van 8. Ook Italië (16) en Engeland (26) zijn echte angstgegners van Nederland.

WK-ticket

In de laatste confrontatie tussen IJsland en Nederland in 2009 stelde de ploeg van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk een WK-ticket veilig dankzij een 2-1 zege.

Opmerkelijk is dat beide landen elkaar louter troffen in kwalificatiewedstrijden. IJsland en Nederland ontmoetten elkaar nooit in een oefenduel en kwamen elkaar op een eindronde ook nog nooit tegen, hetgeen door de status van IJsland op dit gebied (nul deelnames) logisch is.

Oranjes favoriete tegenstanders (minimaal 10 ontmoetingen):