De hoofdtrainers die momenteel werken in de eredivisie zijn gemiddeld slechts 372,8 dagen, iets meer dan een jaar, in dienst bij hun club.

In de tien grootste Europese competities zijn alleen de coaches in Portugal met gemiddeld 348 dagen minder lang in dienst dan hun Nederlandse collega's.

Gekeken is naar de top tien van de coëfficiëntenlijst van de UEFA: Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Portugal, Frankrijk, Rusland, Oekraïne, Nederland en België.

De Spaanse trainers staan momenteel gemiddeld 384 dagen op de loonlijst bij hun club, waarmee ze achter de Nederlandse en Portugese oefenmeesters de top drie van kortst zittende trainers completeren.

Atletico Madrid-coach Diego Simeone is de enige coach in de Primera Division die de kaap van duizend dagen al heeft gerond.

De Italiaanse clubs hebben de reputatie trainers als wegwerpartikelen te beschouwen. Toch neemt de Serie A in deze rangschikking een plaats in de middenmoot in.

Snel verloop

Met 1.393 dagen is Ajax-coach Frank de Boer de langst zittende trainer in de eredivisie. Jurgen Streppel (Willem II) volgt met 1.187 dagen, voor Nebojsa Gudelj (NAC Breda) met 676 dagen.

Tekenend voor het snelle trainersverloop in de eredivisie is dat onder anderen Phillip Cocu en Ron Jans, die in de zomer van 2013 begonnen als hoofdtrainer bij respectievelijk PSV en PEC Zwolle, al de gedeelde vierde plek bezetten.

John van den Brom sluit de rij met slechts één werkdag. De oud-international werd dinsdag gepresenteerd bij AZ. 

In Engeland houden clubs het langst vast aan hun trainer, gemiddeld 826 dagen, al is het beeld vertroebeld door de achttien jaar (6.574 dagen) van Arsène Wenger bij Arsenal. Ook Sam Allardyce (West Ham United), Nigel Pearson (Leicester City) en Alan Pardew (Newcastle United) zijn al meer dan duizend dagen in dienst bij hun club.

De besturen en directies van Franse en Oekraïense clubs zijn in de regel eveneens geduldig. De gemiddelde Ligue 1-coach begon 619 dagen geleden aan z'n werkzaamheden bij zijn huidige club, de doorsnee oefenmeester in Oekraïne is al iets meer dan zevenhonderd dagen aan de slag bij zijn werkgever. 

Twintigste eeuw

In heel Europa - althans de 180 onderzochte clubs - zijn er twaalf coaches langer actief bij hun club dan De Boer bij Ajax. Wenger, de enige oefenmeester die al in de twintigste eeuw werd aangesteld door zijn huidige club, voert de lijst aan met zijn 6.574 dagen.

Mircea Lucescu van Sjachtar Donetsk neemt de tweede positie in met 3.773 dagen. Jürgen Klopp (2.282 dagen) en Alain Casanova (2.282 dagen) zijn al lang geliefd bij respectievelijk Borussia Dortmund en Toulouse.

27 van de 180 trainers, oftewel 15 procent, zijn ten minste duizend dagen verbonden aan hun club. Parma-coach Roberto Donadoni is de eerstvolgende oefenmeester die deze mijlpaal bereikt, komende maandag al.