Normaal gesproken toont Phillip Cocu weinig emoties, maar na de nederlaag bij sc Heerenveen (1-0) was de trainer van PSV zichtbaar woest.

"Je kan slecht spelen of niet in vorm zijn, maar dit kan gewoon niet. In de eerste helft zijn we echt door de ondergrens gezakt", mopperde Cocu. "Op alle fronten zijn we tekortgeschoten."

PSV stond het eerste half uur onder grote druk, maar kreeg een meevallertje toen Stefano Marzo bij Heerenveen met rood werd weggestuurd. "We hebben in de rust afgesproken: laten we geen gekke dingen doen en in ieder geval met elf man blijven staan, dan kunnen we hier nog drie punten weghalen."

"We waren eigenlijk onmachtig om echt kansen te creëren en Heerenveen pijn te doen. Dan zou je zo'n wedstrijd met 0-0 moeten eindigen. Daar kan je niet tevreden mee zijn, maar dan heb je nog een punt. Door een heel domme actie van Joshua Brenet kom je met tien tegen tien te spelen.''

Cocu erkende dat hij in de rust flink tekeer was gegaan in de kleedkamer. "Ik was heel boos over de eerste helft, dat hebben ze ook wel gehoord. Zo kun je geen wedstrijd spelen, zo ga je geen uitwedstrijd winnen. Dat hebben we tot nu toe twee keer gedaan, maar als je hier zo uit de startblokken komt, maak je geen enkele aanspraak op iets. We hebben van onszelf verloren."

Toch prijst de oud-international de instelling van de Friese thuisploeg. "We hebben van een strijdend Heerenveen verloren, dat voor elk duel ging en hun ziel en zaligheid in deze wedstrijd heeft gegooid. Het was reageren wat wij deden, het was anticiperen, we namen het initiatief niet. Aan de bal waren we te slordig en te onzeker. We misten de absolute wil."

Koploper PSV verslikt zich opnieuw in Heerenveen | Wijnaldum: 'We hebben er te makkelijk over gedacht' | Sinkgraven: 'Ik kon wel door de grond zakken' | Blom blijft volledig achter 'duidelijke' rode kaarten staan