Excelsior en SC Cambuur zijn zondag niet verder gekomen dan een gelijkspel. Op Woudestein werd het 1-1.

Excelsior kwam via Tom van Weert in de eerste helft verdiend op voorsprong. Na rust kwam Cambuur sterk terug en zorgde Bartholomew Ogbeche ervoor dat de Leeuwarders toch nog met een punt huiswaarts keerden.

Cambuur kwam door de remise op een gedeelde vierde plaats te staan. De ploeg van trainer Henk de Jong heeft hetzelfde aantal punten en doelsaldo als AZ. Excelsior bleef op de elfde plek bivakkeren.

Excelsior startte goed aan het duel, dat voor de eerste keer in de eredivisie werd gespeeld. De Rotterdammers kregen binnen vijf minuten al een goede kans op de openingstreffer. Jeff Stans raakte de bal van dichtbij echter totaal verkeerd.

De Kralingers bleven doordrukken en kwamen in de 23e minuut op een terechte 1-0 voorsprong. Nadat Rick Kruys een opgelegde mogelijkheid liet liggen, wist Tom van Weert doelman Leonard Nienhuis wel te verschalken. De spits had daar wel een rebound voor nodig.

Cambuur kwam er in de eerste 45 minuten totaal niet aan te pas en het was wachten op de 2-0. Dat die er niet kwam was te danken aan Van Weert. De aanvaller schoot van zo'n vijf meter over het doel van Nienhuis.

Rollen omgedraaid

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Nu was Cambuur de bovenliggende partij, al hadden de Friezen geluk dat een treffer van Stans door arbiter Dennis Higler werd afgekeurd. Van Weert zou volgens de grensrechter hinderlijk buitenspel hebben gestaan.

Cambuur profiteerde van dat moment en zag Ogbeche de gelijkmaker maken. Uit een hoekschop schoot de vleugelaanvaller de bal in eerste instantie op Gino Coutinho, maar de sluitpost was kansloos bij de tweede poging van Ogbeche.

De Leeuwarders leken er zelfs met de drie punten vandoor te gaan, ware het niet dat Albert Rusnak op de vuisten van Coutinho knalde en Martijn Barto na goed voorbereidend werk van invaller Furdjel Narsingh de paal raakte. Excelsior kreeg nog één grote kans op de overwinning. Nienhuis redde uitstekend op een inzet van Stans.

De Jong wilde voor rust al twee keer wisselen bij Cambuur I Bekijk de stand in de eredivisie