Mild uitgedrukt is het de afgelopen weken relatief onrustig bij AZ. Het terugtreden van Marco van Basten en het vertrek van Alex Pastoor zorgen ervoor dat de Alkmaarse club in het brandpunt van de belangstelling staat. De ontwikkelingen bij AZ in vogelvlucht.

29 maart: AZ meldt dat trainer Dick Advocaat na het seizoen vertrekt. De interim-coach wil zelf niet verder in Alkmaar, mede omdat Martin Haar vanaf de volgende jaargang geen deel meer zal uitmaken van de technische staf.

18 april: Marco van Basten wordt de nieuwe coach van AZ. De oud-bondscoach maakte al in een eerder stadium bekend te vertrekken bij sc Heerenveen. Enkele dagen later wordt Alex Pastoor benoemd tot assistent van Van Basten.

10 mei: De halve finale van de play-offs om Europees voetbal levert een pikant duel op. Heerenveen treft AZ, oftewel Van Basten tegen zijn nieuwe werkgever. De Alkmaarders zegevieren, maar gaan vervolgens in de eindstrijd onderuit tegen FC Groningen.

19 mei: AZ bevestigt de aanstelling van Robert Eenhoorn, die de naar PSV vertrokken Toon Gerbrands opvolgt als algemeen directeur. Eenhoorn begint pas op 1 oktober aan zijn werkzaamheden, Gerbrands is dan al maanden werkzaam in Eindhoven.

30 juni: Terwijl het WK nog in volle gang is, werkt AZ de eerste training af in het nieuwe seizoen.

31 juli: In een oefenduel verliest AZ met 3-0 van Hoffenheim. Later blijkt dat Van Basten rond deze wedstrijd technisch directeur Earnest Stewart heeft laten weten dat hij wil stoppen als trainer wegens gezondheidsklachten. Stewart slaagt erin om Van Basten over te halen alsnog door te gaan.

23 augustus: Met liefst 3-0 is Willem II te sterk voor AZ in de derde speelronde van de eredivisie. Na dit duel zou Van Basten definitief besloten hebben niet meer als hoofdtrainer werkzaam te willen zijn.

28 augustus: AZ communiceert dat Van Basten wegens privézaken het daaropvolgende weekeinde tegen FC Dordrecht niet op de bank zal zitten. De coach blijkt te kampen met hartkloppingen. Onder leiding van Pastoor wint AZ met 3-1 van de promovendus.

3 september: Van Basten krijgt twee weken extra de tijd om rust te nemen, zo laat AZ weten. De verwachting is dat de oud-topspits zich op 15 september weer meldt in Alkmaar.

12 september: De Telegraaf pakt uit met het nieuws dat Van Basten stopt als trainer van AZ en dat Pastoor zijn beoogde opvolger is. Van Basten zou een rol als adviseur krijgen. Het nieuws wordt ontkend door zowel de clubleiding van AZ als de hoofdpersoon zelf.

15 september: Na twee dagen van besprekingen maakt AZ bekend dat Van Basten op dinsdag weer op het trainingsveld zal staan. Niet duidelijk is in welke hoedanigheid dat zal zijn. "We zijn erg blij met de huidige ontwikkelingen", aldus Stewart. "Marco heeft continu bij ons aangegeven na zijn periode van rust graag op het trainingsveld in Alkmaar te willen terugkeren."

16 september: Tijdens een persconferentie laat een openhartige Van Basten weten dat hij een stapje terug zal doen en voortaan als assistent-coach zal fungeren. Pastoor neemt zijn taken normaal gesproken over. "In grote lijnen zal er niet veel veranderen, omdat Alex al een groot deel van de trainingen en zaken rondom het eerste voor zijn rekening nam."

18 september: Totaal onverwacht brengt AZ het nieuws naar buiten dat Alex Pastoor per direct vertrekt. Technisch directeur Stewart meldt dat er geen akkoord is bereikt over de contractduur. Een woedende Pastoor wil in elk geval zijn baan als assistent terug en kondigt juridische stappen aan. Later op de dag doen geruchten de ronde dat Pastoor of zijn zaakwaarnemer het nieuws over het stoppen van Van Basten zou hebben gelekt naar De Telegraaf.

19 september: In het programma Voetbal International erkent Stewart dat Pastoor mede moest vertrekken vanwege een "integriteitskwestie". Hij verdenkt Pastoor van lekken. "Ik weet het zeker. Journalisten hoeven hun bronnen niet prijs te geven, maar dat hoeft ook niet. Maar ik weet het zeker."

21 september: Op de dag dat AZ onder leiding van Dennis Haar, die door Van Basten wordt geassisteerd, wint van PEC Zwolle wordt duidelijk dat John van den Brom de belangrijkste kandidaat is om de nieuwe hoofdtrainer te worden. De besprekingen daarover zijn gaande. Van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) mag AZ in elk geval een nieuwe trainer aanstellen. De Alkmaarders hebben beloofd de situatie met Pastoor netjes op te lossen en daardoor is de trainerspositie niet besmet verklaard.

21 september: Pastoor stelt in het programma Studio Voetbal dat hij volledig achter zijn beslissing staat om de aanbieding van AZ te weigeren. "Was ik akkoord gegaan met die negen maanden, dan zou dat betekenen dat mijn dienstverband bij AZ er aan het einde van dit seizoen op zou zitten. Terwijl ik in de zomer nog een contract van twee jaar had getekend als assistent."

22 september: AZ meldt op de clubsite dat Pastoor niet wordt verdacht van het lekken van informatie. Wel is er nog steeds sprake van een integriteitskwestie. "De club voelde zich na oncollegiale acties en uitlatingen van Pastoor richting AZ en enkele collega's genoodzaakt om per direct afscheid van elkaar te nemen", luidt de verklaring.

23 september: Pastoor dreigt naar de arbitragecommissie van de KNVB te stappen als hij zijn baan als assistent-trainer niet terugkrijgt.

25 september: Pastoor zou toch zijn ontslagen vanwege lekken naar De Telegraaf. Dat blijkt uit een ontslagbrief die in handen is van de NOS.

26 september: John van den Brom wordt defintief de nieuwe hoofdtrainer. De Amersfoorter heeft een mondeling akkoord bereikt met de club. Na het weekend worden de contractuele details afgerond.

29 september: John van den Brom zet zijn handtekening onder een contract dat hem tot medio 2016 aan AZ bindt.

6 november: AZ en Alex Pastoor bereiken overeenstemming over het beeïndigen van zijn contract.