​Ajax heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Heracles Almelo met 2-1 gewonnen. Arkadiusz Milik was verantwoordelijk voor beide treffers van de regerend landskampioen.

Ondanks het verschil op de ranglijst kwam de overwinning van de Amsterdammers moeizaam tot stand. Met name in de tweede helft deden de bezoekers weinig onder voor Ajax. Het was aan twee goals van Milik voor de rust te danken dat de drie punten in de Arena bleven.

De Poolse huurling van Bayer Leverkusen kreeg van trainer Frank de Boer de voorkeur boven Kolbeinn Sigthorsson en betaalde dat vertrouwen al vlot uit. Nog in de eerste minuut zette Milik zijn tegenstander opzij, waarna hij de bal vanaf links in de verre hoek schoof.

Ajax kreeg daarna de nodige kansen om de marge te verdubbelen, maar onder anderen Milik, Lasse Schöne, Anwar El Ghazi en Davy Klaassen hadden het vizier niet op scherp staan. Aan de andere kant zorgden Mark-Jan Fledderus en Oussama Tannane voor dreiging, maar ook zij verzuimden te scoren.

In de blessuretijd van de eerste helft wist Ajax dan toch de voorsprong te vergroten. El Ghazi gaf de bal na een fraaie actie aan Milik, die van de rechterkant naar binnen trok en vanaf de rand van het zestienmetergebied Heracles-doelman Dennis Telgenkamp in de verre hoek passeerde.

Slotoffensief

Na rust was Schöne namens de Amsterdammers al snel dicht bij de volgende treffer, maar zijn inzet belandde aan de buitenkant van de paal. Nog geen minuut later had Thomas Bruns de spanning terug kunnen brengen, maar hij stuitte op Jasper Cillessen.

Hoewel de wedstrijd in het vervolg voortkabbelde en Ajax op een eenvoudige zege af leek te stevenen, was Wout Weghorst in de 86e minuut dan toch verantwoordelijk voor de 2-1. Dat leidde een slotoffensief van de Tukkers in, maar ondanks dat de thuisploeg ver terug werd gedrukt op eigen helft kwam het niet meer tot treffers in de Arena.

Ajax heeft na vijf wedstrijden negen punten verzameld in de eredivisie. Heracles, dat twee weken geleden trainer Jan de Jonge op straat zette, leed de vijfde nederlaag op rij en is nog zonder punten.

De Boer ziet Ajax zichzelf opnieuw niet belonen